...vart tog januari vägen ?...

Vart tog hela januari månad vägen ?
Vi har nu varit utvandrade från SveaRike i 1 månad, det känns som om det har gått hur lång tid som helst men samtidigt har det bara sagt sviiiiisch om hela januari !
En månad betyder ju egentligen ett års semester om man tar all semester i ett svep, men en annan har ju inget jobb att komma tillbaka till så semestern kommer vara i åtminstone 23 månader till, hisnande tanke !

I lördags kom äntligen våra gardiner, äntligen och äntligen...man kan väl inte gnälla över en leveranstid på 10 dagar när det gäller att få uppsydda gardiner till alla rummen; hissgardiner i kök, vardagsrum och matsalen och öljettade lång-gardiner i sovrummen och arbetsrummet (med hemska genomskinliga gardiner på egen skena bakom, blä men bra som insynsskydd, inte för att det är någon insyn direkt men i alla fall;-)...)
Dom skulle komma mellan kl 11 och 12, vilket betydde att vi inte kunde åka någonstans på förmiddagen och inte heller kunde lämna lägenheten förrän dom var klara, på en lördag = tråååkigt !
Det plingade på dörren 12.40 och efter att ha burit upp alla stänger och tygbylten satte dom igång med att borra ovanför alla fönster, upp med bakom-skenor och framför-stänger och monterande av allt tyg....
Nu är alla gardiner på plats och dom gjorde ett jättebra jobb så vi är grymt nöjda !

Hela middevitten tog drygt 6 timmar, 6 timmar när det borrades och bars från ett rum till ett annat och vi vankade fram och tillbaks och bara väntade på att få bli utsläppta ...
Det var inte så synd om oss i slutändan för vi åkte till Basant Lok efteråt och åt italienskt tillsammans med två andra svenska familjer, sedan åkte familjen med små barn hem och vi andra gick en sväng på puben alldeles intill, blev en bra dag !
I går, söndag, kom så äntligen vår soffa och den har vi väntat 2 extra veckor på om man ser till sagt leveransdatum.. Allt Tv-tittande, allt bokläsande, allt vilande har skett i sängen och det låter ju inte helt fel men det är faktiskt skönt att kunna vistas i sitt vardagsrum, det har bara varit som ett jättestort, tomt, outnyttjat rum tills nu...
Den är gigantiskt stor, om vi ligger i varsin ände får det plats ungefär ett fotbollslag emellan oss !
Ser ganska kalt ut men för oss är det himmelriket! Nu ska det till kuddar, matta, plädar, växter och lite annat lull-lull innan mysfaktorn kommer upp i acceptabel nivå... Gissa om det satts och lågs i soffan i går kväll, fast vid 21-tiden masade vi oss in i sovrummet och somnade ifrån filmen "When in Rome" där i stället..
Efter soffinstallatioen och innan TV-tittandet hann vi åka till 2 olika marknader; South extension market, som var ganska tråkig;västerländsk med massa klädesaffärer, och Lajpat Nagar Central market som var helt hysterisk, massor med folk, indier, och massor och då menar jag massor med små affärer som säljer allt, ett staffli till madame inhandlades samt några häftiga golv-vaser, träslevar och en vitlökspress....
More is to come.../ Titti

...en helt vanlig tisdag...

Ja, faktiskt; en helt vanlig tisdag i mitt nya liv..
Micke åkte till kontoret kvart över åtta i morse, jag vinkade av honom i dörren iklädd morgonrock och tofflor, dock inga papiljotter i håret och ingen cigg i mungipan...
Har inte heller klack på tofflorna eller ens en liten rosa svandunsboll...
Tussade omkring och drack kaffe, kollade lite facebook och sen, efter packning av gymkläder och träningsskor i ryggsäcken, kom Richard och hämtade mig 09.15.

Vi hämtade upp Tomas och åkte i väg till Hyatt för att vara med på coffemorning med Delhi Network, som är en organisation för expats som bor i Delhi med omnejd och sen träning efter det.
Jag blev medlem förra tisdagen och nu var det dax för Tomas att signa, hade dock glömt att berätta för honom att man behöver visa sitt pass, ha fyllt i ett ansökningsformulär samt ha passfoto med sig, så hans medlemsskap får vänta till nästa vecka !
Man träffas, om man vill, varje tisdagmorgon och fikar, pratar,delar med sig av tips och råd angående skolor, mat, bostäder eller bara umgås en stund. Riktigt trevligt faktiskt. Pratade med 2 kvinnor från London som var helt nya i Delhi, ja, jag är ju också helt ny men dom var ännu nyare ! En av dom bor på gatan intill så hon fick mitt mobilnummer så kan vi gå till vårt lilla torg och ta en kaffe någon dag. Pratade helt kort med en dansk kvinna, som också var alldeles färsk i Delhi, hon bor också nära så det blir nog bra det här !

Efter fikat slank vi ner på gymmet, där man också fått ansöka om medlemsskap och det krävdes foto för det också ;) och tränade en timme, vi ska försöka träna 2 gånger i veckan; tisdagar och torsdagar. Gäller att försöka få lite rutiner i livet. Passar ju bra med fika på tisdagsmorgnarna eftersom det också är på Hyatt !
Micke kom och hämtade upp oss och sen for vi iväg till Italienska ambassaden som har en jättemysig restaurang med massa goda italienska rätter !
Där måste man också ansöka om medlemsskap och då går det åt ytterligare ett passfoto..
Vi tog ju passfoto för ungefär 1 vecka sedan med 8 kopior var men nu har dom tagit slut så efter lunchen var det dagx för fotografen igen !
För 33 svenska kronor fick vi 16 kort var, och dom var klara på 10 minuter ! Vissa saker klaras av rekordsnabbt här i Indien ! (vår soffa däremot lyser med sin frånvaro, maybe saturday sa dom i går när Micke ringde och efterlyste den..)
Nu har maken åkt i väg på kvällsmöte och själv ska jag inta ryggläge med bok och choklad, kanske lite TV-gluttande...
Kramelikram/ Titti

...en lördag i Old Delhi...

I går åkte vi till Old Delhi med Ted, för att visa honom kaoset, ljuden, lukterna, människorna...
Det är som en egen stad i staden kan man säga, indelade i kvarter och gränder med sina helt egna inriktningar; spice-market, bil- och reparationskvarteret, klock-kvarteret, bröllops-kvarteret, paljett- och pysselmarknaden osv osv i all oändlighet nästan..
På huvudgatan är det fullt med folk, cyklar, oxar, bilar, mopeder, handdragna toklastade kärror och det plingar, tjuter, tutar, ropas precis heeeela tiden !
Från den här gatan slinker man in i gränder och kvarter som är uppdelade i olika innehåll, ju längre in man tar sig desto större kvantiteter av allt..
.
Inne i kryddgränderna är luften mättad av alla dessa olika tusen kryddor som säljs ur stora jutesäckar, det blir nästan lite svårt att andas, näsan börjar rinna och nysningarna kommer som ett brev på posten..
Säckarna bärs på ryggen eller på huvudet av indiska män, man förstår inte att de orkar, snacka om att man lever helt olika liv ...
!chili av alla de slag..
Efter detta äventyr, som inte innebär någon fysisk ansträngning men som gör att man blir helt trött i huvudet tog vi en sväng förbi Khan market, för Ted ville köpa indiska byxor att matcha sin tunika med...
Medan vi var i Old Delhi så anlände vårt matsalsmöbelmang samt vårt soffbord till lägenheten, den leveransen åkte vår chaufför, Richard, hem och tog hand om... Som sagt, snacka om att man har det bra !
Soffan ska komma i dag, den har vi längtat efter för då kommer man kunna vara i vardagsrummet och inte bara vara hänvisad till sängen så fort man vill ta det lugnt, läsa eller se på dumburken..
Nu börjar det hyfsa till sig i Casa Sahlberg, bara lite piffeli-piff som saknas, men det är ju mitt jobb som "hemma-fru" att ordna med, lite lagom shopping emellan gym-passen, luncherna och "coffee-mornings" med de andra svenskar som är medföljande..
Mer kommer snart, kramelikram! / Titti

Ted o Micke på Khan market i Delhi, schyssta el-dragningar...not !


...film som film...

I går kväll skulle vi gå på bio, åkte ut till DLF Promenade (shopping-mall), Micke gick till biljettluckan och frågade om någon film började vid 7-tiden. Killen i kassan pekade på planschen med "The Tourist" så den köpte vi biljetter till.
Innan bion gick vi till TGIF och käkade middag, Ted och jag valde pasta och Micke beställde tenderloin gjord på buffelkött, smakade bra och inte så olikt vanligt nötkött enligt Mickes mening.

Bion ligger högst upp i shoppingcentret och man måste igenom säkerhetskontroll innan med genomsökning av väska och metalldetektor utanpå kläderna, dom konfiskerade mitt tuggummipaket och tändare som lades i ett fack och kunde återfås mot beskrivning efter filmen..
Vi skulle till salong 5, där hängde det en plansch som visade en helt annan film; "Green hornet", helt okej tyckte vi, den är säkert bra..
Upp med biljetterna ur väskan och då ser jag att det står "Turning 30" på dom...???
Lite lätt förvirrade sjunker vi ner på våra platser; stora pösiga fåtöljer som man kan vinkla bakåt, bara det !
Bara det inte är en sån där `chick lit`säger Ted, som önskade sig lite action, och i samma ögonblick påstår både Ted och Micke att dom ser en råtta som springer förbi inne i salongen och försvinner ner mellan bänkraderna framför, varpå jag sträcker ut benen så att fötterna inte nuddar golvet och undrar efter 10 sekunder hur jag ska orka sitta så i 2,5 timme...

Oj vad vi skrattade när filmen började, inledningen var tecknad med 3 våpiga brudar i svandunstofflor som  sminkar sig, fnissar, klunkar ur vinglas, dinglar med fossingarna över badkarskanten dvs mkt typisk "chick lit"-film..Ted såg lite förtvivlad ut, men man har ju blivit van vid att saker och ting kan bli lite hur som helst så det är bara att skratta åt eländet och hänga med..

Filmen var på hindi  dessutom, med enstaka engelska meningar inkastade lite här och där...Inte helt dålig faktiskt, lite allvarlig underton om en indisk kvinna fylld av ångest inför 30-årsdagen; ogift och barnlös, bra jobb på reklambyrå där männen tog all cred för hennes braiga ideér...Killen hon är tillsammans med beslutar sig plötsligt för att gifta sig med en annan, som är rik och där det gagnar hans familj bättre; arrangerat äktenskap i stället för "love marriage"....ja, ni förstår; massa strul, gråt, dråpliga situationer, väninnor som ställer upp i vått och torrt och så naturligtvis happy ending med en annan kille osv, osv..
Råttan såg vi inte röken av men det kan ju ha att göra med att det var mörkt i salongen, men i alla fall inget som sprang över fötterna på en...
Ganska bra när det virrar till sig, för då hamnar man utanför sin ordinarie genre vad gäller t ex film och ser sånt man inte skulle valt av sig självt (gäller att se saker och ting positivt..)

I dag blir det en liten tur till lilla lokala marknaden, "moti bagh market", med alla dess små hål-i-väggen affärer, ska köpa glödlampor till nya fina rispapperslampan från "Fab India", här i detta landet finns det två sorters dels dom vanliga som man skruvar i och en annan sort som trycks fast, jag handlade såklart fel sort i går så i dag blir det till att handla nya av rätt sort, så att vi får lite mysbelysning i matsalen och inte bara spotlightsen från taket !
 
Vårt matbord med stolar samt soffbord och sidebord till vardagsrummet skulle kommit i förrgår men se det gjorde det inte, kommer om lördag är det nya budet, sen är det i princip bara soffan vi väntar på...och vår underbara Darlington-fåtölj från Sverige ( och all det andra som just nu är i skeppningscontainer någonstans..)
I kväll blir det middag i Casa Sahlberg, Micke ska tillaga supergod kyckling i kinsisk tappning; strimlad och stekt i chili och honung, ris och wokade grönsaker till det ! Vi blir 8 personer så det blir nog både livat, gott och glatt !
Ha en fantastisk dag, det ska jag ! <3/ Titti

...gardin-stress...

Så i måndag var det dax att åka till gardin-beställningaffären, ligger ute i Gurgaon, så det tog ca 20 minuter med bil. (Gurgaon är en stad som nästan är ihopbyggd med Delhi, man märker inte att man lämnar den ena förrän man är i den andra.., mer höghus och shoppincenters och som vanligt bilar, bussar, mopeder, cyklar, autorikshas och en väldigt massa människor överallt...).

In i affären, sa till Richard (the driver) att det "tar väl någon timme.."...Ner på undervåningen och...Jättestor lokal, längs alla väggar var det höga ställningar med tygrullar, jag överdriver inte om jag påstår att det säkert fanns 1000 olika tyger att välja mellan !
Alla färger man kan tänka sig och dessutom i olika nyanser, olika mönster; blommiga, randiga, prickiga, med blad, med böljande vågmönster, på randen, tvären, längden och bredden...Oh my god !
Som svensk vill man gärna stå i fred och pilla lite, känna på alla olika tyger, fundera, mumla lite för sig själv, ta några steg framåt, några bakåt, gå till andra sidan och göra samma sak där, gå tillbaks, sitta ner och tänka...ja ni vet hur man är...!

Kan tala om att det är skitsvårt att få göra det ifred när man har en liten indier som står klistrad bredvid sig och som, så fort min hand närmade sig en tygrulle, drar ut en bit av tyget och tittar på en med hopp i blicken att man ska välja just det tyget, jag vill känna på ett annat tyg och vips så är det utrullat en bit och så en ny blick...
Efter en stund sa jag, med tillkämpat lugn, " this may take some time, I have a lot of thinking to do".."It´s okey maám" får man till svar och han står troget kvar vid ens sida.. Pust!

Dessutom är det svårt att huxflux välja till alla 7 rummen i ett enda svep, men bara tanken på att behöva åka dit 7 gånger gjorde att jag bestämde mig för att bestämma mig...
När det äntligen var färdigt så skulle det beslutas om vilka slags gardiner, vilket foder, vilket tyg "bakom-gardinerna" skulle vara i..Heter "sheers" på engelska och är sådana där "pensionärs"draperier dvs genomskinliga som man har för att förhindra insyn och som dessutom hindrar lite av den 40+- värmen som kommer inom några månader från att göra det outhärdligt i lägenheten.
Jag är ingen vän av sheers måste jag säga, men förstår att det är skönt och bra att ha det i alla sovrummen.
Dom finns också i en miljon olika färger och nyanser och med olika randningsmönster....

Gardinstänger, knoppar...Efter 2,5 timme var jag helt slut i huvudet och hade mild ångest (i-landsproblem, jag vet men där och då kändes det som om det var dax att kontakta en KBT-terapeut !)
Ted var med mig, måttligt road, men han försökte hjälpa mig med uppmuntrande tillrop och positiv anda...
Till slut kunde vi åka därifrån, med små tygprover i en påse,skönt !

Natten mellan måndagen och tisdagen var jag vaken mellan 02 och 04, vankade omkring med tygproverna i handen, tittade på alla olika fönster, funderade hit och dit; kändes det verkligen rätt; oj vad mycket blåa nyanser jag valt, ska vi verkligen ha långa gardiner i vardagsrummet med sheers bakom...?
Velade fram och tillbaks, ena sekunden bestämde jag mig för att ringa på mprgonen och säga att det inte var någon idé att mät-killen kom hem för jag hade ändrat mig angående alltihop, nästa sekund tänkte jag att nu kör vi, kommer aldrig bli säker på att jag inte kunnat hitta ett snyggare tyg...

Mät-killen kom på tisdagen, då hade jag kommit så långt att jag bestämt att vi inte skulle ha långa i v-rummet utan hissgardiner och INGA läbbiga sheers...(Hissgardiner= Roman blinds på engelska, varsågod, den upplysningen var gratis!)

Igår var det så dags att åter åka dit och få prisuppgift utifrån mätkillens beräkningar, det besöket tog ungefär 1,5 timme eftersom dom kom på efter 45 minuter att tyget till gardinerna i gästrummen inte skulle räcka till båda rummen, "out of stock, maám.." jaha, så var det bara till att börja vanka omkring bland tygerna igen..
Fast inget ont som inte har något gott med sig, jag kom ur min blå-spiral, så i "Fannys" rum blir det röda och i "Hannas" rum blir det ljusbrun/rosa/lila gardiner...

Om cirka 10 dagar hänger dom där, om nu 10 dagar betyder 10 dagar, ibland kan det betyda 5, ibland 3 veckor..
Hela äventyret betingade det facila priset av lite drygt 17.000 svenska riksdaler ( Crazy, I know !!!), men det är så man gör här och det är så det kostar, det är dock till 7 rum med stora fönster, måttbeställt med stänger, sykostnad och montering, kostnaden blir ca 2.500 per rum viket kanske känns mer ok, bara det att man inte gör på det viset i Sverige, och inte till alla rum på en gång....
Pusselikramen!/ Titti

...måndag morgon...

Jaha, nu är det väl liksom vardagen som börjar..
Micke har åkt till jobbet, visserligen kl 9.30 och det får väl betraktas om lite lyxmåndag men ändå, och Ted åkte med för att bli avsläppt på Kinesiska ambassaden; han ska försöka få visum dit så att han kan åka och hälsa på sin bror Christian.
Det var stört omöjligt att få Kina-visum från Vietnam därför tog sig Ted hit före Kinabesöket i stället för att komma hit som en avslutning på sin halvårslånga Asien-resa.
Håller tummarna för honom.

IronMaiden är i gång för fullt och sopar, hänge tvätt och städar badrum, ofattbar lyx att det kommer hem en människa till vårt hem och gör allt det där...
Å andra sidan bor vi i halvöken-område så det dammar hela tiden, golven blir täckta av ett fint lager damm= sand så det behövs faktiskt sopas i princip varje dag.
I morgon ska vi testa Rozie´s kulinariska färdigheter; hon skall laga "butter chicken" med chapatibröd, spännande.
New Delhi är en av världens mest förorenade städer, låter ju nyttigt och bra...not !
Man märker det för man blir dammig i halsen och hostar, hur ska detta bli; vi har ju bara varit här i 3 veckor och har redan lite rethosta..
En flaska vatten är alltid med så att man kan ta en slurk när det blir sandtorrt i halsen.

Jag beställde  hemkörning häromdagen, av flaskvatten från affären "Superstore", som ligger vid ett litet torg i närheten med café, Domino´s pizza (fri hemkörning !), bank, bankomater; flera stycken, dom finns överallt ! Namnet "Superstore" syftar inte direkt på storleken eftersom det i princip är ett hål i väggen, inte många kvadratmeter butiksyta där inte, utan mer på att dom anser sig vara just en superbra affär. I vilket fall som helst så beställde jag hem flaskvatten, frågade hur många flaskor det var per kartong "12" blev svaret. bra tänkte jag , jag beställer 3 kartonger så har vi 36 halvlitersflaskor med vatten hemma....
Vi strosade hemåt och efter en stund ringde det på dörren och kartongerna kom, mycket riktigt var det 3 kartonger men varje kartong innehöll 31 flaskor.... Men 93 flaskor vatten fyller ju upp skafferiet rätt bra, så ser det inte så tomt ut..

Nu i helgen har vi tagit det lugnt, var till ett mall (=inomhusköpcentrum) där Ted och Micke shoppade loss på jeans, tröjor, skjortor och skor..Själv inhandlade jag 2 par ballerina-skor; ett par svarta och ett par riktigt bling-blingiga; strass och färgade stenar i stora lass, me like !
På kvällen var vi och ett annat blivande Indien-par (fr SAAB) hem till Joanna och Tomas på middag, det var ett reportage på TV om SAAB´s Gripen plan som vi tittade på; den journalisten är den första civila som fått flyga med. Bra program !
Middagen var supergod och sällskapet ypperligt trevligt ! Var inte hemma förrän 02.30 därför att David, som blir medföljande till SAAB-Anna skulle flyga hem mitt i natten och chauffören skulle först skjutsa honom till flyget och sen hämta upp oss och köra oss hem...Stackars David missade incheckningen med kanske 5 minuter, fast han var där i god tid...så för honom blev det ett dygn till i Indien, därav den något sena hemkomsten..

I går, söndag, var vi ute och strosade i vårt område som ju heter West End, det gränsar till Shanti Niketan och Anand Niketan och alltihop ligger i Moti Bagh stadsdelen av Delhi. Finns ytterligare ett torg på kanske 10 minuters gångavstånd, lite större än "lilla torget", finns fisk- och kycklingaffär, massor med hål-i-väggen affärer som säljer torrvaror, parfymerier, skräddare, kemtvätt, "plastbytte"-affärer, grönsaksaffärer mm...När jag skriver affär så menar jag kanske 4-6 kvadratmeter stora just "hål-i-väggen" liknande små affärsrörelser. Verkar finnas många egenföretagare i detta landet, Indiens policy är ju också att varje människa har rätt till att försörja sig.

I dag, när Ted kommit hem från ambassaden, tänkte jag "tvinga" med honom till Gurgaon där vi ska kolla på gardintyger till alla våra fönster i alla våra rum. Man åker tydligen dit och bestämmer tyger, sen kommer dom hem och mäter och sen levereras det färdigsytt och en liten monteringsmänniska kommer hem och så vips så har man gardiner... vips kan säkert betyda några veckor, långa "vips" här i bland..
Eller så går det på några dagar, man vet aldrig i India-land :) / Titti

Taj Mahal och en Titti bland övriga tuster..


...Taj Mahal...

Igår morse åkte vi från Delhi kl 07 för att se Taj Mahal som ligger i staden Agra, ungefär 20 mil från huvudstaden.
Bilresan tog 3,5 timme, ett hysteriskt racande och sicksackande mellan mopeder, lastbilar, cyklar och kärror..
Ted satt helt lugnt men jag hade hjärtklappning och kramp i höger benet eftersom jag var tvungnen att låtsas-bromsa hela tiden..
Efter någon timmes vansinneskörning, där Richard gasade på för fullt mellan lastbilarna och sen tvärbromsade när vi kom för nära, körde sicksack mellan precis som om det fanns pengar att vinna för dem som kom fram snabbast, sa jag till honom "please slow down a bit, I´m not used to the Indian way of driving and my heartrate is going crazy.." Inga problem med det, han saktade ner och började köra lite mer planerat vilket var skönt för en svenska strax över 40...

Här i detta landet är det lätt hänt att man blir föst hit och dit, alltid någon (=några,= många) som är beredda att visa vägen även om det inte alls är den vägen man tänkt, berätta för en vilken affär eller basar man ska till...Ibland är det helt ok men ofta känns det som man blir betraktad som inkompetent och oförmögen att fatta egna beslut..
Vi hann inte ens kliva ur bilen förräns det stod en guide och en el-moppeförare vid vår sida och så var liksom det bestämt...:)
Bilar måste stanna på en parkering någon kilometer från Taj, därifrån är det el- eller batteridrivna fordon som gäller för skjuts. Ja man kan åka kamel och vagn också förstås, men det var tydligen bestämt att vi skulle ta el-kärra.
Taj Mahal byggdes av en mogulkung mellan 1631-1653, som ett masoleum åt hans älskade maka, det gick åt 20.000 arbetare under dessa 22 år för att  bygga alltihop.
Byggt helt i vit marmor med en massa vackra handgjord inläggningar i marmorn utav halvädelstenar; lapus lazulii, korall, snäckskal, jade, tigeröga mm.
Allt är byggt i total balans och symmetri utifrån en central-linje.
I alla fyra hörn av palatset står det minareter, de är lutade lätt utåt för att inte falla inåt och förstöra eller skada palatset vid eventuellt ras..Dom var inte dumma på den tiden måste jag säga..
 
Kungen ville även bygga ett svart Taj Mahal åt sig själv, på andra sidan floden Yamuna som skulle vara en perfekt spegelbild av det vita, men se då tyckte hans söner att det fick vara nog med utarmning av kassa-kistan så de fängslade honom helt enkelt och därför hann han bara bygga ett enda litet plutt torn på andra sidan floden, snipp snapp snut så var sagan slut..
Beroende på vilken tid på dygnet man är där så lyser palatset i olika färger; rosa på morgonen, vitt på dagen och honungsgult på kvällskvisten (rosa och gult kanske var tvärtom..)
Det är verkligen vackert och halvädelstenarna gnistrar fantastiskt beroende på hur man står när man betraktar dem och från vilken vinkel solen lyser på dem..

Efteråt tog guiden med oss ut från tempelområdet och längs vindlande smala gränder för att vi skulle få se hur man gjorde de vackra inläggningarna i marmorn; inget köptvång men nog hade de blivit glada om man handlat..men det gjorde vi inte !
Även om det var billigt; 6 glasunderlägg i marmor med inläggningar för 200 Rp (30 pix) eller varför inte ett lite nippertipper-skrin för endast 150 Rp. Pryttlar, pryttlar, pryttlar, I do not like them ! Nä, vi hade inte en endaste liten påse med oss ut därifrån.
Ted fotograferade en råtta i rännstenen, jag missade den helt och hållet, såg i ögovrån att det rörde sig i det skitiga vattnet men hjärnan hann tänka att det nog var en groda (!?), varför jag fick för mig att det kunde vara en groda vete fåglarna, sjävbevarelsedrift kanske..
Vi var tillbaks i Delhi strax före 18, ganska trötta vill jag lova. Man blir trött i huvudet av alla ljud- och synintryck..
Men det är spännande och roligt..
pussen und kramen, mer kommer jag lovar / Titti

... å 12 hotelldygn senare...

I morgon checkar vi ut från Shangri-La Eros hotell i Delhi; dax att flytta in i vår jättelägenhet !
Hitills har allt gått över förväntan smidigt, med alla olika installatörer, möbelbärare, jobbsökande, barn, elektriker, hål-i-väggen-borrar, kabeldragare etc som varit i n o ut i lägenheten i parti och minut...

I dag kom killen från Tata Sky, motorcykelhjälm på armen och en gigantisk ryggsäck som innehöll själva satellitmottagaren; den hade han forslat dit på sin hoj, gick ju bra det också tydligen...
Några borrningar i ytterväggarna  och lite guidade kabeldragningar senare var bägge TV-appataterna utrustade med megapack av TV utbud, nice ! Nu gäller det bara för mig att klara av att förstå (och komma ihåg..) vilka små knappar på vilken av de 3 dosorna man ska använda sig av för att verkligen kunna se på dumburken....

Med hjälp av vår chaufför; Richard, blev  kontakten till tvättmaskinen utbytt och sen kunde den köras i gång..
fantastisk manick, tvätt och tumlare i ett, redigt modernt måste jag säga :)
Helt otroliga program har den också eller vad sägs om "sterilisering", "deodorant", "sports wear", vad hände med typ 40 eller 60 grader...?
Våra sovrumsmöbler kom från Lifestyle; säng, madrass, sängbord, bytå och högre byrå..monterarna skulle komma i morgon måndag men ; häpp, plötsligt var dom i lägenheten och 2 timmar senare var allt på plats; dax att köpa trisslott ?
Nu är det bara soffa, soffbord, side boards till v-rum och matslaen som fattas...och lite krokar...och sängöverkast.. och tvålbehållare till alla olika badrum i alla olika rum...och matt or i sovrummen...och sänglampor.. ja oket, lite puffelipiff är det som fattas men det tar vi vartefter...

Käkade middag på italiensk resturang med familjen Sjölander som kom tillbaks till Delhi i natt, mycket trevligt; fick många goda råd om städscheman till vår maid ( inte klokt, vi ska ha en maid...) och om shopping och om det allmänna levernet, tips och råd helt enkelt; ovärderligt !
Mer kommer, jag lovar; det är riktigt skönt att sätta sig ner och skriva av sig dagens händelser, önskar bara att man kunde förmedla all liv och rörelse och alla ljud som bara finns där HELA tiden också.../ Titti

...more shopping...

Jaha, ytterligare mer shopping har gjorts idag, vi åkte till Basant Lok, ett litet utomhus köpcentrum, och stormade Osaba Emporium" som är en affär i 3 våningar som har ALLT från serviser till klädnypor till strykjärn !
Dom blev jätteglada för vi shoppade loss som bara den !

Två personer följde oss våning för våning när vi pekade på kastruller, stek- och kokredskap, talltikar, assietter, djupa, glas i 4 olika modejangrar..12 av varje..Jag förstod snart att 12 heter "barra" på Hindi så till slut pekade jag bara på en tallrik eller ett glas och sa "barra"...dom gnuggade händerna av förtjusning vill jag lova !
Vi köpte kvastar, moppar, handdukar, täcken, kuddar, lakan, toaborstar, pedalhinkar, kastrullset, bestick, el-visp, strykjärn, styrkbräda, tvättmedel, durkslag.....och minst 1000 saker till!
Nästan så att man tröttnade till slut, hur nu det kan vara möjligt ?

Efetr det tillbringade vi 5 mycket kalla timmar i lägenheten egentligen väntade vi på vatten installationsmannen;"thr RO guy"; RO betydr Reverse Osmosis; omvänd osmos...? Om man gör det med det skitiga indiska kranvattnet betyder det att man kan dricka det...!? Jag är lite skeptisk måste jag tillstå, men om t o m richta (SAAB´s kontorschef och den som kan ALLT ) då är det väl så...

RO- killen kom ungefär 2, 5 timmar försenad, men då hade telefonkillen hunnit komma idag igen och installera en landlinje, så nu har vi ett riktigt hemma telefon nummer..!!
Ro- killen skruvade under diskbänken och borrade i själva diskbänken, drog slanngar och kablar i orange, blått och vitt, pillrade på någon liten extra bra grej osv osv under hur lång tid som helst....Marmorgolven kylde mer och mer, jag blev gladare och gladare för att jag hittat dunvästen i en flyttkartong igår.

Dessemellan hann vi packa upp lite av det myckna vi hade shoppat, börjat torka ur skåp och lasta in grejer... Kl 19 var vi äntligen på hotellet igen, njutit av varsitt glas rödvin och lite fingerfood..Klent med maten här i Indien måste jag säga; igår blev det en doughnut till lunch, i dag endast ett (!) litet kex och några klunkar vatten, jag säger då det...
Och nu är det alldeles strax dax för sängen, ha det ! <3/ Titti

...hål i vägga, borra på, borra på...

Kom till lägenheten vid 14-snåret...
Killarna från Samsung skulle komma då och installera kyl/frys, sen skulle det komma andra Samsungkillar och installera TV apparaterna, sen skulle det komma någon annan Samsungkille och installera hemma-bio-systemet, sen skuelle det komma en annan kille och installera internet och telefon fast innan han kom så kom det 2 andra killar som ägnade lite tid åt att skruva loss lite knappaneler och borrade lite i väggarna på olika ställen..

Rätt som det var stod det en indisk kvinna vid ytterdörren som frågade om vi ville anställa henne som cleaning-lady..Pötsligt sprang det in ett barn i 3-års åldern i tröja, mössa och kortbyxor, inget på benen, inget på fötterna...Och vart kom hon ifrån, vem tillhörde hon ?

Sen klev det in en annan kvinna med en liten i hasorna som gick omkring lite men hon kände tydligen någon i vår lägenhet; kanske någon av de 2 som stod i köket och skulle koppla in ugn och micro...?
Ytterligare en man stod utanför ytterdörren på en bambustege och borrade lite i väggen...
Mitt i alltihop så anlände vår flygfrakt från Sverige; 1 kille som kom 45 minuter innan de 3 andra som kånkade upp alla 17 flyttkartonger uppför trapporna, sen åkte dom efter att ha fått 100 rupies var ( 15 kr var) som någon sorts extra betalning..?
Alla olika Samsungkillar och internet killen kom och skruvade och borrade lite sisådär...och ja det verkar funka, kunde logga in på internetet från lägenheten och facebooka lite, gick hur galant som helst..
Micke vart uppringd från internetbolaget och utsatt för korsförhör; "was the internetconnecting guy properly dressed, did he showed some id, whats your email, whats your billing email etc..."
Inga möbler har vi men väl fungerande TV, kyl/frys, diskmaskin samt internet...

Inte för att klaga men det är SKITkallt i indiska lägenheter, marmorgolven skickar upp frossbrytningar i hela kroppen, fötterna är som två piggelin dvs ispinnar.. Hittade min dunväst i en av flyttkartonger så jag blev lite varmare om kroppen i alla fall..
Var tillbaks på hotellet strax efter 19, 2 minuter senare satt vi uppe i loungen och drack GT, skypade med Fanny, de har ev planer på att komma hit till hösten och bo här ett par månader; Erik kan ju jobba var som helst ifrån och Filifjonkan ska kanske studera på distans.
Fantastiskt bra och rolig idé tycker hennes föräldrar, de är SÅ himla välkomna !!
Nu e den här dagen slut, och jag mé...<3/ Titti

Lokal marknad en söndag i Delhi, "alla" i stan var där..


...some serious shopping...

Idag har vi varit till Basant Lok och shoppat "lite"; 2 TV-apparater, kyl/frys, hemmabiosystem, DVD samt en kombinerad tvättmaskin/torktumlare, allt till det facila priset av 3 37500 rupies..
Efter det åkte vi till en möbelaffär i Gurgaon och handlade matsalsbord, hörnsoffa, 8 stolar, soffbord samt ett sideboard, det gick på 2 54000 rupies..
Och det bästa av allt; vi behövde inte ta upp plånboken ur väskan en endaste gång !!

Satt i bilen och pratade om hur otroligt bekvämt det skulle varit om det hade funnits IKEA; direkthämtning och egen montering plus att ALLT finns på samma ställe..sen kom vi på att det här är väl enda gången i livet som vi inte kommer ha möblerat med hjälp av det stora blå-gula varuhuset så nu njuter vi istället..
Även om man inte är riktigt säker på leveranstiderna..tex ska soffan ta ca 3 veckor att tillverka men här kan det betyda några veckor plus, man vet aldrig..spännande...not really !

Känns inte riktigt klokt, lyxigt så det skriker om det men man måste ju ha möbler och det hade nog kostat minst lika mycket att frakta våra egna saker från Svedala och hit, dessutom hade dom inte kommit fram förrän om absolut tidigast 1-2 månader, så då hade vi behövt bo på hotell så länge till och det är ju inte gratis (för oss är det visserligen gratis men i alla fall..)
Jaha, det är vad vi gjort i dag, tog från ca 11.30 till 17.30.
Nu är det kvällen, vi ska strax åka upp till loungen här på Shangri-La Eros och kanske dricka något litet glas champagne, en GT kanske skulle smaka fint..Lite smått plock till det och man är ganska nöjd med tillvaron måste jag säga !
Trevlig måndag alla ! /Titti

...söndag morgon...

I natt vaknade vi kl 03, hur pigga som helst, något irriterande !
Efter massagen och scruben i går blev det morgonrock och roomservice-middag, mycket gott.
Jag somnade strax efter 21, kanske inte så konstigt att man vaknade 03 och var i princip färdigsoven.. Kollade lite på Facebook, och fick en liten chat-stund med Fancy-Fanny, kul !

Micke kollade på film i sin iPhone och jag läste en stund i Iris johanssons bok "En ovanlig barndom". Vi låg och fantiserad om frukost; kaffe och rostat bröd, hade man bott hemma hos sig själv kunde man ju stapplat ut i köket och börjat brygga och rosta men nu fick vi nöja oss med längtan och kurr i magen...
Till slut, vid 5-tiden, fälldes ögonlocken ner och sen sov vi till kl 9...

Nu är frukosten äten, (kaffe och rostat bröd bl a äntligen..) vädret är dimmigt och faktiskt lite småkyligt.
vV tänkte ta oss en promenad till India gate, ett stort monument ungefär som Triumfbågen i Paris, en lång aveny kantad av gräsmattor, dit folk går på söndagarna, umgås, handlar mat och dryck och där det såklart även finns tusen försäljare..
Så tror jag att det är, har ju bara åkt förbi en söndag i sutet av oktober, då såg det ut ungefär så.
I kväll har vi planer på ett biobesök, Bollywood film av bästa sort, hoppas den är textad på engelska, om inte så får man försöka hänga med i alla fall; en skurk, en ubervacker kvinna, dans, hjärta o smärta, lite dramatik, något litet mord kanske och sen "happy ending"
Ha en bra, vilsam och skön söndag! / Titti

...happy new year...

Hej alla,
idag är dagen efter igår, kloka ord av en som är lite trött i mössan idag..
Det blev ingen nyårsfest på Delhi golf club men väl ett fartfyll firande på hotellet, komplett med läskiga ansiktsmasker i silver, hattar och vuvuzelor.. Micke och jad dansade á la Indian style vilket innebär mycket gestikulerande och höftsvängande, till övriga gästers förtjusning..Det bjöd vi på !

Nu är klockan 15.30, vi har varit ute och gått i ungefär 1,5 timme, man blir trött i huvudet efteråt..det är så mycket människor, bilar, cyklar, hundar, bussar, autorikshas och full kommers; alla vill sälja någonting; mini-shackspel, plånböcker, "Ray-ban"solglasögon, strumpor  you name it, they´ve got it ! By the way, jag har gått i bara tunn blus, det är ca 17 grader ute, alla indiska människor har tjocka tröjor och halsduk..
Hittade ett café där vi åt choklad donuts och drach cappucino king size, mycket smarrigt !

Folk (alltså män, inte kvinnor ) som man passerar frågar artigt vart man ska, vill gärna tipsa om this and that, undrar var man kommer i från och så har man dom med sig på promenaden en stund, sen kommer nästa människa..
Lite jobbigt men ändå mest charmigt och snällt !

Nu  ska vi strax i väg ner till Spa´t på hotellet; micke ska få Balinesisk massage och jag valde Salt and Oil scrub..vi kommer bli som två helt nya människor med babylen hud.
Sen blir det rommservice-middag och TV-tittande, precis som hemma i Svedala på nyårsdagen, vi kommer dock missa Ivanhoe, den gamla klassikern men det får bli något annan film för oss..
Hoppas ni hade en fantastisk nyårsafton och att 2011 blir precis som ni hoppas !
Tjingeling/ Titti