...mer kultur åt folket...

Häromdagen bestämde jag mig för att vara lite kulturell...

Jag bläddrade  i min underbara "Love Delhi"-bok, med tygfodral och sidorna av handgjort papper, den är bara såå vacker !
Skriven av Fiona Caulfield, den beskrivs som " a handbook for the luxury vagabond" och är indelad i olika kapitel såsom: delicious, faboulus, gorgeous, adventurous, essential osv med fokus på mat, shopping, olika behandlingar, yoga, kultur m m m m ...
Fastnade i "adventourus; discovering and exploring"-kapitlet, läste om Triveni Kala Sangam som är ett kulturcenter med fyra konstgallerier, Delhi´s äldsta amfiteater, en trädgårdsbutik som beskrivs med orden "faboulus and a charming garden boutique, the terracotta birds are a delight.." samt en "much loved Triveni Tea Terrace.."
För min inre syn var det glasklart; det här skulle bli en fantastisk upplevelse både för gommen, plånboken och själen !
Jag kunde verkligen se detta gamla, vita, vackra hus framför mig med fyra salar fyllda med inspirerande konst och sen såg jag hur jag slog mig ner i en vit rottingstol på den "underbara" terassen och beställde in thé, något gott bakverk och kanske nypressad juice, någon liten påse, fylld med underbara terracottafåglar och kanske någon vacker kruka, vilandes vid mina fötter;  nöjd och belåten över mitt kulturella äventyr...

Jag ville naturligtvis dela med mig av denna underbara upplevelse så jag fick min kompis C att hänga på, lockad av mina utfästelser om allt det fantastiska som bara väntade på oss...

Ibland blir det inte riktigt som man föreställt sig...

Richard släppte av mig utanför ett mycket fult betonghus, jag klev in i en ödslig, sliten foaje där en vakt satt och sov i en trasig, fd vit plaststol, några trappsteg ledde upp till en korridor med rum på ena långsidan och utsikt över Delhi´s äldsta amfiteater åt andra hållet; 4 gräsbeklädda avsatser i etage omgivna av betongväggar...
The lovely tea terrace visade sig vara dom 15 grå-vita plaststolar som stod grupperade runt 5-6 skeva bord med grönmelerade plastskivor precis till vänster om "amfiteatern"...

Slog mig ner där i väntan på Cecilia, beställde en cappuccino, som var helt okej och som betingade det facila priset av 40 rupees (ca 6 kronor !), läste på menyn att vi efter taveltittandet kunde få frossa i bl a morotskaka, brownie, isthé och fruktjuice...kanske inte var så tokigt i alla fall (tänkte jag..)

De fyra gallerier som utlovades i boken visade sig vara 2 rum med kanske 10 tavlor i varje samt 2 andra mindre utrymmen med lergods och några glasfat...
Det tog inte så många minuter att vandra igenom rummen, ändå gick vi långsamt, begrundade varje tavla och varje fat noggrannt och försökte oss på lite olika tolkningar och djupsinniga reflektioner..
Innan fika var det så dags för trädgårdsbutiken att få påhälsning, nu skulle det väl äntligen trilla på plats (tänkte jag..)
Där tänkte jag fel...eller så är jag inte terracotta-fågel-typen, eller små vindspel-typen, eller små lerpottor-att-hänga-på-väggen typen heller för den delen.. Dom hade några riktigt fina stooora urnor i vit- eller svartglaserad lera, men i 38-gradig värme är det inte ens att tänka på att försöka få med sig en sådan.. 

Morotskakan var slut, likaså isthéet, så även de färska fruktjuicerna, förutom något som hette "mango-panna"...  Cecilia beställde en pepsi och jag beställde en "mango panna" på servitörens inrådan, till detta tog vi varsin brownie; storlek minimal visade det sig men så kostade den knappt 4 kronor heller..
 
Min mango panna kom in; ett glas med en grå-gul vätska i och små flagor av mörkgrönt-svart...
Lite misstänksam luktade jag på innehållet innan jag skulle ta första klunken, och tur var väl det !
Det luktade currygryta ! För mina svenska smaklökar var det bara så fel som det kunde bli.. Några indiska killar som satt bredvid såg min min och förklarade att det var "really good for the digestion.." och gjort på torkad mango som blötts upp och mixats med kryddor och myntablad..
En liten sipp bekräftade min misstanke om att det här kunde visa sig vara det absolut äckligaste jag någonsin smakat !!!
Såg ut som gammalt avloppsvatten, luktade gammal currygryta och smakade helt vedervärdigt....

Vi knaprade i oss våra pytte brownisar, jag beställde en lassi istället; yoghurtdrink som var helt okej, en liten röst i mig viskade att nu kan Delli-belly slå till när som helst med, för tänk om yoghurten är utblandad med vanligt kranvatten...
Har klarat mig hittills det blev ingen ofrivillig bantningskur den här gången, alltid något som var bra med den kulturella utflykten..
Cecilia skrev på facebook och tackade för en "annorlunda dag.." Ha ha bara att skratta åt eländet :-)
Nästa gång får hon hitta på vad vi ska göra, hon har inte Love Delhi boken men kanske en annan bok som utlovar någon underbar, fantastisk upplevelse..

Vissa dagar blir inte riktigt som man föreställt sig men kuliga ändå ...Tjingeling/ Titti 


...saru´ saree ?, ja dé sa jag serru´...

Har idag varit hos skräddaren med min "saree-to-be" ! Man köper sig ett saritygstycke som är 5-6 meter långt, första metern är förberedd för att sy en "blouse" av d v s en överdel på ren svenska, resten ska draperas enligt konstens alla regler och sista meter eller så är en "sjal-del" som hängs över ena axeln...
Sen syr man en "petti-coat"; underkjol,  som första metern veckas ihop och fästes i.. Det är en hel vetenskap det där, ser otroligt lätt ut när dom demonstrera men känns som att behöva lära sig Hindi på en kvart när man försöker själv..
Köpte min allra första sari för ungefär 2 veckor sedan, tror ni det var svårt att välja eller...? I affären hängde flera miljoooner sarees i alla världens färger och mönster !
På något, outgrundligt, sätt lyckades jag bestämma mig för denna mörkturkosa med broderier i orange, grönt och starkt rosa.
En gåta för mig fortfarande att jag valde just den, tycker ju verkligen inte om varken grönt eller orange..och mörkturkos...?!
Nåväl, nu är den inlämnad, jag har lämnar ifrån mig höft-, midje-, byst- och överarms mått och den är klar på lördag, snabba ryck i Indialand ( ibland alltså..)
Fick en liten snabb kurs i själva draperingen av tjejen hos skräddaren och tiggde till mig en repetition när jag hämtar den..
Man kan köra en fusk variant också, då syr dom den som en kjol med linning, dragkedja och hyskor men det blir ingen sport då tycker jag, mer spännande att se om den sitter kvar eller glider av mig i dansens virvlar på Svenska Handelskammarens Vårbal den 7 maj :-).
Har väl någon gammal trasa till aftonblåsa liggande som jag kan ta med i en påse och ha med i nödfall..
För övrigt har det ju, som bekant, varit påsk; kan inte påstå att jag sett några påsk-kärringar eller fjäderprydda påskris, kvastar ser man ju i parti och minut; både här hemma, Rozie ratade den sopborsten vi hade köpt och gick och köpte några gjorda av långa grässtrån som heter "Kwality", och på gatorna.
Och om man kisar kan man tycka att många indiska kvinnor ser ut som påskkärringar, åtminstone om man tänker på hur färgglada kläder dom har.. nåväl, blev en liten utsvävning där, vad jag ville skriva om var att vi firade långfredagenskvällen hemma hos Håkan och Gita, på deras uteplats, med att grilla smuggel-oxfilé och smuggel-korv från Sydafrika (95 % kötthalt, så ska riktig korv smaka !)

På bilden ser man, förutom 2 snygga grabbs, även Håkans specialbeställda vånings grill, cool som bara den !
Gott blev det också, lite tomater och grillad Halloumi till och ett och annat glas vin så var det "glad påsk" för hela slanten..
Även hunnit med pool, stol och sol på Hyatt i den 37 gradiga värmen, undrar om man ens är sugen på det när det börjar bli 45-48 grader, det blir kanske bara till att sitta inomhus under air-conditioning apparaterna och flämtar..

Därför har jag, käck som jag är, förberett mig för detta genom att köpa virknål, garner i lite olika färger samt en beskrivning på hur man får till mormors-rutor... Lärde mig ju virka sådana för ett år sedan, som vänsterhänt fick jag bara till knöliga, skeva och vinda saker i skolan eftersom syslöjdsfröken var högerhänt och tämligen opedagogisk, så man är liksom autodidakt på det området; nu har jag visserligen glömt hur man gjorde men det får bli en annan historia...
Kanske kommer bilder på mina fantastiska rutor eller kanske inte..
Ha en skön tisdagskväll, nu har Mr Spirit kommit hem och öppnar just nu varsin kall öl till oss; mums !
Pöss/ Titti

...Sverige-turné avklarad...

Oj, oj, oj...efter 10 mycket intensiva och fullspäckade dagar i Sverige är man nu på plats igen i Casa Sahlberg !

Sladdade in hos Sjödahls förra fredagen och vad fick vi då om inte ett fantastiskt Amaronevin, oxfilécarpaccio och dessutom smördegsinbakad oxfilé och potatisgratäng med bea-sås; mycket, mycket gott tyckte jag medans Micke nästan dog av lycka och smaklöksexplosioner !
Blev väckt av maken på lördagsmorgonen av att han sakta förde ett glas med vaniljyoghurt under näsan på mig; då dog nästan jag!
Jag bara älskar att dricka vaniljyoghurt ur glas; är väl något litet fel i hjärnkontoret på mig men det kan jag leva med.. Och frukosten sen då !!! Jag säger bara; Oh la, la:
ALLT vi bara önskat fanns med, och lite till !
Hur ofta äter man en helt nygjord räkmacka med majonäs till frukost ? OCH leverpastejmacka OCH gravad lax med gravlaxsås på knäckebröd...OCH ytterligare ett glas vaniljyoghurt.....?
Hann med en fantastiskt jättetrevlig 50-årsfest på lördagen vilket betydde att vi fick träffa (nästan) alla våra góa LC- och RTkompisar !
Kul att se minen på en del, dom som inte hade en aaaning om att vi skulle komma; lite tappa hakan feeling sådär !
Herrskapet Fröman dejtade vi på söndagen, gött att se dom ! Och vilket snyggt kök dom håller på att få till !
Ylva, Gerd och alla lammbebisar fick besök av mig på måndagen medans Micke for till Järfälla för att jobba och ha massa möten...
Efter det drog jag till Sälen och Hannaloppan....
Här har vi precis avnjutit Hälleflundra med skaldjursrisotto och gott vin på Majkens Sylta, där Loppan denna kväll var gäst istället för servitris :).Jättefin och mysig restaurang med supergod mat !
Hann träffa Alfrid och ett gäng av Hannas kompisar dessutom, fler restaurangbesök, bowling och softande i solen utanför Skilodgen hanns också med, men framförallt myyysigt att umgås med dotra !
Alfred och Hanna-panna, sötnosar!
Att åka mellan Sälen och Göteborg under icke hög-säsong tar ganska precist 9,5 timmar d v s lika många timmar som det tar att flyga Stockholm- New Delhi....låte ju helt sinnessjukt, men det är sant, på riktigt !!!
Fick se både Malung, Hagfors, Karlstad och Skövde på vägen, känns som om jag åkte zic-zac genom vårt avlånga land...Men den som väntar på något gött väntar aldrig för länge;
Världens bästa Filifjonka lagar vegetarisk lasagne till Mammamos, med god hjälp av:
Erik, the man !
På lördagen tog vi spårvagnen (åh vad det är myyysigt med spårvagn !!) till Valand och strosade Vasagatan fram, mot Haga och ibland är man som hemma, fast man är borta...:
Nä men, in och käka lite kanske...not !
Lilla mamman fick dessutom följa med Erik och Fanny på fest på Redbergsplatsen på lördagkvällen; köks-fest blev det med bra musik, trevliga människor och spontandans :) ! Kom i säng 04.00 söndag morgon...glada och nöjda !

Hann med en tur till Uppsala  i måndags, med bästa frun också, har sett mer av Sverige på dessa 10 dagar än någonsin förr tror jag :) !
Hemresan gick hur bra som helst, dock något låååångtråkigt med 7,5 timmar flygresa alldeles solokvist trots trevliga medpassagerare, film, mat, vin, tidningar och böcker...

Idag är det dessutom onsdag= maidfritt=mysigt= tussar omkring och donar med uppackning, lite tvätt osv. har bjudit in mig på middag hos Sjölanders ikväll, kan ju alltid skylla på att jag vill kolla så att vår grill mår bra och trivs på deras terass !
Och imorgon kommer bästa Micke hem, saknar min lagom..., blonda man i sina bästa år !! 
Har nu dessutom frys och kylskåp fyllda med Bregott, oxfile, nötfärs, lingonsylt och kantareller; ärligt insmugglade i India-land...ja just det, höll på att glömma; Rosévin samt rödtjut på dunkar; icke-indiskt utan välsmakande; jippie igen !
Livet är gott, skål för det...tja, man kanske skulle ta sig ett glas rosé, bara för att man kan...Puss&kram/ Titti

...några goa bilder från Goa...

Vy över poolområdet på Kenilworth´s
Trötta streetdogs i Cavelossim, liten by..
glad fisk-månglerska på den lilla, lilla lokala fiskmarknaden (3 damer..) i Cavelossim
Hela familjen, några bak o fram, hjälmar...?
Hål-i-väggen affär med allt mellan himmel o jord...
lunch poolside; underbart god "grekisk" sallad...å så en Kingfisher till det :)
Indiska livräddare på stranden; det är starka undervattensströmmar i Arabiska havet, samma fm räddade dom en ung rysk flicka som höll på att sugas ner av strömmarna....
Min älskade Micke som fotar fotografen..
"Baltons", åh vilket härligt ställe...
Avslutar med en solnedgång över Arabiska sjön och drömmer mig tillbaks....
/Titt; Goa fan forever...

...tomorrow, tomorrow !!!...

I´m packing my bags....
Yepp, i morgon bitti drar vi hem till vårvädret i härliga Svedala !!!
Blir 10 dagar för mig och 6 dagar för bästa Micke, sen drar han tillbaks till Delhi för att bara några timmar senare fara till Sydafrika (via Delhi, låter ju helt bak och fram..)
I min hjärna har jag hela tiden varit inställd på att vi ska hem på semester från midsommar och 4-5 veckor och så var det inte mer med det...
Visste också att Micke skulle behöva åka hem någongång under våren och så var det inte mer med det heller...
MEN, när hans Sverigeresa närmade sig kände jag bara "NO WAY".. Här lämnas ingen liten fru vind för våg i nästan 2 veckor, med maid och chaufför och hela middevitten, blir inget med det !

Dessutom kände jag hur ooootroligt mycket jag saknar mina tjejjor; Hanna-loppan & Fanny-filifjonkan !!
Så det bidde en liten tripp till Norden för mig oxå, I´m sooo excited !!!
Dessutom lyckades vi pricka in en 50-årsfest nu på lördag, jiiippiee; vilket innebär att vi får träffa en massa goa vänner !
Vi skall campera hos min "bästa fru" och hennes man över helgen, sen börjar Micke jobba och undertecknad drar på turné... Sälen, Göteborg och åter Stockholm ...en vilodag och sen tillbaks hem till Indien..

Bara för att man vet att man ska "hemåt" så har vi börjat prata svensk mat mest hela tiden; vaniljyoghurt, köttbullar, ostbågar, keso, lösgodis, raggmunk, sill, lingonsylt, potatismos....Åh, listan kan bli huuur lång som helst !
Vi har dessutom skrivit världens längsta lista på saker vi ska ha med tillbaks hit, alltifrån lingonsylt"korv", fruset kött och diskskrapa till braständare och icke-indiskt vin på bag-in-box...
 
Våra "goingar" i Sättraby har hörsammat våra böner och nödrop och laddat kylar och frysar !
Fast de har också hotat att servera kyckling på alla upptänkliga vis, no thank you ! Skulle det vara ett roligt skämt, eller ???
:) :) :)
Detta blev bara en liten kortis på bloggen för nu drar jag till Hyatt för att sola en stund sen blir det hem och packa och klockan 18 bär det iväg till Basant Lok för manikyr & pedikyr (fransk, såklart..) har bokat in bästa mannen också, vill att han ska få känna på hur skönt det är...Han mumlade något i morse om ett eventuellt superviktigt möe klockan 18.... Vi får väl se om jag njuter själv eller om vi blir två..

Du gamla du fria, du fjällhöga nord..../ Titti

...goa Goa !!!...

Det hela började bra...NOT!
Blev avsläppta av Richard vid terminal 3 på Indira Gandhi International Airport i god tid i torsdags morse, visade pass och biljett som vanligt för den k-pist bestyckade militären vid entrén, gled in och fram till tavlan för att se vilken incheckningdisk vi skulle till..
Och hittade inte vårt flightnummer någonstans !
Det visade sig att vårt inrikesflyg gick från terminal 1, som ligger bortanför start- och landningsbanor, far, far away!
Efter det blev vi hänvisade till 3 olika utgångar av 3 olika k-pist bestyckade militärvakter, det gick absolut inte för sig att släppa ut oss genom samma entré som vi 5 minuter tidigare klivit in genom..
Hänvisade till en shuttlebuss som strax skulle till terminal 1, men se den fick vi inte åka med eftersom vi inte hade något boardingpass (vilket vi naturligtvis inte hade eftersom vi inte hade boardat, eftersom vi var helt fel..)!
Nåväl, vi hittade en röd buss som också skulle till 1:an, den skulle avgå om bara 5 minuter så allt kändes ok!
Resan kostade 25 rupees/person och bussen snirklade sig hit och dit, ut från flygplatsen, sväng höger, sväng vänster, lite trafikstockning här och var...vi tittade lite nervöst på klockan, man måste checka in 1 timme innan avgång..
Men vi anlände till 1:an med 7 minuter till godo, pust !
Inget flightnummer som stämde där heller !
Då visade det sig att vår flight var inställd, nu kunde det bara bli bättre tänkte vi, och det blev det för dom bokade om oss till ett direktflyg, utan stop i Mumbai; visserligen 1,5 timme senare än vad som var meningen men ändå !
Vi blev dessutom tillfrågade om vi ville uppgradera till businessclass och det tyckte vi att vi var värda; det innebar att vi fick gå upp i loungen och dricka/äta "gratis"; kaffe, juice, sandwich, frukt....ingen bärs eller GT i sikte !

Business betydde också att vi satt längst fram i planet, fick varsitt glas vatten och en bricka med indisk mat...inte kan jag tycka att det var värt dom 8000 rupees vi betalade, will never upgrade again !
Men bortsett från dessa små missöden har vi haft en fantastisk, superhärlig och alldeles, alldeles...underbar helg !
  Vi hade redan innan bestämt oss för att skippa alla tempel, kyrkor, marknader, allt som andades kultur, och det lyckades vi med till 100%; bara sola, bada, äta/dricka gott och relaxa !
 Vi bodde på The Kenilworth Resort &Spa, 5-stjärnigt hotell med stranden alldles inpå..
Undertecknad tänkte "5-stjärnigt = restaurangmiddag, kvällskläder, smycken, smink, högklackat på kvällstid; ja. lite fancy så där..", och packade med hur mycket kläder o grjor som helst :).
Tji fick jag, som tur var, för vi gick ner på stranden direkt när vi kom och hittade världens härligaste ställe; "Baltons Beach-shack"
Hur "simpelt" och enkelt som helst och helt fantastiskt !!! Första kvällen träffade vi ett engelskt par; Lucy and Rob, hur trevliga som helst, pratade och skrattade i hur många timmar som helst! Hann med en middag också; krabba och tiger räkor, sååå smarrigt. Vi har ju inte ätit fisk eller skaldjur sen vi lämnade Svedala i december...
Sen blev det likso så att vi tillbringade dagtid uppe vid poolområdet och vid 16-tiden gled vi ner  till  "Baltons" och där blev vi kvar tills det var seeeena kvällen..
Pawan, en av killarna som jobbade på Balton; 20-årig Nepales, som hunnit med att både jobba flera år, vara intravenös missbrukare, ta sig ur missbruket, varit med i rockband; en otroligt trevlig och mysig kille. Hans kollegor; Vishal och Khim var också dom alldeles väldans glada och trevliga; dom gjorde hela stället till den pärla det var !  Kväll nummer 2 kom det en ensam kille och satte sig vid ett bord, det visade sig vara Steve, en kille från London, som liksom vi, numera bor i Indien; Bangalore. Hur trevlig som helst, vi är nu kompisar på fb och skall käka brunch i Bangalore när Micke och jag är där ;vilken söndag som helst !
Vi fick välja och vraka; Tiger prawns, Sea Bass, Shark, Lobster, Red Snapper..hm, vad ska vi välja till middag...Jo;
Godaste hummer vi någonsin ätit; Lobster Thermidor, smakade heeelt fantastiskt gott, gissa vad vi beställde nästa kväll :) !
I väntan på maten och med drink i handen njöt vi av detta:
Solnedgång över Arabiska havet....
och detta:
Låååång, vit strand...Tog en långpromenad en av eftermiddagarna, jättemysigt, den avslutades på Baltons med en kall öl (ja vadå, det är ju varmt i Goa..)
Hit kommer vi defenitivt att åka tillbaks, vi var på Södra Goa som är känt för sitt lugn, hit åker man för avkoppling, till Norra Goa åker man för lite mer rajtan-tajtan och folkliv, vilket betyder att vi måste tillbaks till Goa minst 2 gånger, eftersom vi vill uppleva detta igen men kanske också lite raj-raj...Vi hoppas att många kommer och hälsar på oss i Delhi så att vi kan visa dom mångmiljon-staden och sen vill vi ta med dom(=er!) till goa Goa !!! Nästa gång packar jag bara en bikini, några tunna solklänningar ett par flip-flops; smink, smycken, klackers och "fin"kläder får vackert stanna hemma, tänk vilken liten packning det kommer bli !
Ha det allra bäst, nu ska jag till gymmet och försöka trampa bort alla öl och alla drinkar :)/Titti