...en doft av Aqua Vera i Casa Sahlberg...

Igår gick vi på en liten söndagspromenix i 35-gradig värme...
Richard, vår chaufför, var ledig igår och då tar man sig liksom ingenvart i den här stan så det fick bli en promenad runtomkring i vårt område; West End samt Anand Niketan, Shanti Niketan och Moti Bagh.

Man går inte så snabbt när det är över 30 grader varmt, funkar bara på halvfart både mentalt och kroppsligt..
Lullade runt på den lilla lokala South Moti Bagh -market, hittade frisersalongen "Fancy hairdresser for him and her", Micke kom på att han nog behövde klippa lite runt öronen och  då tänkte jag "Ja, va f-n, jag toppar håret lite jag också.."
Lokalen var kanske 6 kvadratmeter stor, 4 stolar hade dom fått in samt 4 (manliga) frisörer...

Satte mig i en stol, frisören knöt ett lakan runt halsen på mig, drog åt ordentligt nästan strypningskänsla där, lyckades peta in ett finger och lossa lite på knuten..
Han satte upp ALLT hår med en klämma, jag satt där och små fnissade och undrade hur han skulle kunna klippa något när allt var uppsatt, men han gjorde nog bara det för syns skull för sen släppte han ner allt igen och klämman åkte ner i en låda...den såg jag inte mer..
I lådan låg det några kammar, den ena skitigare än den andra, men det var bara att gilla läget och se lite småglad ut sådär..
Jag måttade med fingrarna ca 1,5 cm, han nickade och måttade som en bekräftelse ca 5 cm och började vifta med saxen... STOPP OCH BELÄGG ! Fru Sahlberg måttade 1,5 cm igen och sa "Tikka", vilket betyder OK!
Lite besviken vobblade han med huvudet i sidled, vilket kan betyda både "ja", "nej", "kanske" eller "jag har inte förstått vad du menar och jag skiter i vilket"...
Nåväl, saxen hackade och klippte sig runt om huvudet på mig faktiskt ungefär 1,5 centimeter, fick se i spegel bakifrån och det såg då ganska jämnt ut !
Luggen så; ville inte ha den rakt klippt utan lite taggigt sådär, det kunde han inte förstå alls, vobblade lite med huvudet igen, men då sa jag ifrån genom att säga det på engelska samt göra ett litet zickzack- mönster i luften och sic !, det gick bra det också..
Under tiden blev Micke klippt och ordentligt inoljad i hela huvudet och håret med en hårolja som luktade en blandning mellan Aqua Vera och Tigerbalsam, jag fick också olja och hårbottenmassage, dock med en helt luktlös olja, dom ville väl inte slösa några kryddor på ett litet kvinns..
Massagen var något hårdhänt med rediga tryckningar i tinningarna samt  i nacken och dessutom ett gäng ordentliga örfilar i pannan; klatsch, klatsch, klatsch...

Mr Spirit blev även rakad efter konstens alla regler, ordentligt inlöddrad och sen överlämnade han sitt liv i händerna på sin frisör som greppade en ordentlig rak-kniv och skred till verket....Sprit-mannen gled ut från frisersalongen len som en babyrumpa om kinderna och glansig som en äkta moviestar från 40-talet i huvudet.
Vi blev 270 rupees fattigare men då det bara blir ca 43 kronor omräknat i svenska så sved ju inte det direkt..
Klippning, oljeinpackning, skalpmassage, pannörfilar samt rakning för ynka 43 spänn...

Ett paket Flora eller 140 gram importerat bacon kostar 100 riksdaler men "snygg och väloljad" det blir man för knappt hälften, alltså lönar det sig inte att slösa Flora eller baconfett utvärtes, utan dessa dyra lyxvaror bredes sparsamt på bröd och avnjutes knaperstekt till söndagmogonens äggröra..
Se det var ett billigt söndagsnöje, inte åt vi bacon till frukost heller, så vi sparade mycket pengar igår :)!
Nöff, nöff/Titti

...Mr Spirit !!!...

Introducing....Mr Spirit !
Nu har SAAB´s tidning Spirit landat in i vårt postfack, och vi fick äntligen se hur artikeln och fotona blev ! Kan tala om att Mr Michael är...GRYMT nöjd !!!
Artikeln var jättebra skriven och korten riktigt bra !
Micke framför India Gate, maffigt !
Nedan: Inderijt, Preem (el Rakesh, blandar alltid ihop dem), Joanna, Mr Spirit, Mahinder, Varun, Richa, Deepa och Sonja; nästan hela SAAB-gänget i Indien !

Mr Spirit´s hustru fick också vara med på bild, det tyckte hon var roligt, det lilla livet..

I går kväll fick det lilla livet även komma ut lite; frotterade sig med SAAB´are, några lokalt boende och några nerresta från det kalla Norden.
En supertrevlig kväll, med sociala, goá, glada människor, en (eller blev det två kanske?) läskande och immig G&T, lite plockmat, prat, skratt och...ja bara SÅ trevligt !

Ikväll kommer 3 av dom hem till Casa Sahlberg på middag innan de far vidare till flygplatsen och hem till det landet där dom bor !
Min och Micke´s fördelning är, som alltid; jag dukar, korkar upp vin, skär grönsaker och kryddar&wokar dem, fixar efterrätt, torkar av och diskar efter M som tar hand om kycklingfileérna; skär, kryddar, friterar dem... och får alla komplimanger... håhåjaja, sån´t é livet ! :).
Men han är värd varendaste en av dom !
Man får väl tänka att vi kompletterar varandra, jag fixar runtomkring och Micke gör det jag tycker är otrevligt dvs hanterar köttet och det gör han FANTASTISKT BRA ! Vi äter alltid god mat när vi fixat den själva !
Sahlberg´s potatismos, Tortellini i panna, Sahlbergare, Fisk i foliepaket....listan kan göras lååååång !
Redan fredag (igen !?!), trevlig helg på er alla härliga människor !/Titti

...Sharma Farms...

I måndags kom möblerna vi beställde från Sharma Farms !
Sharma Farms, vilket häftigt ställe; 3-4 "hangarer" med plåttak fyllda med byråer, hyllor, bord, stolar, sängar, lampor, tavlor, buddhastatyer, plåtpryttlar, trädgårdsattiraljer i alla former, storlekar, färger och varierande grad av "antik-känsla"...
Man kan nog hitta saker att vilja äga oberoende av vilken smak man har, har man en förkärlek för mörka, tunga indiska möbler är det ett eldorado !
Den förkärleken har ju inte vi, men vi hittade saker att shoppa ändå..Till exempel detta fantastiskt vackra "fejk-slitna" skåpet, det är glas även på sidorna ! Visserligen målat ljusrosa inuti men det kan man måla vitt någongång..
Böcker i kanske ?
I fell in love med det här skåpet, och nu står det i vårt vardagsrum !! Wiihiii!
Dom 2 mindre ramarna uppepå är lite trasiga i metall/folie bandet som är blomstermönstrat runt ramen, dom betalade jag 450 rupees för tillsammans d v s ca 65 svenska !
Jag ville ta med dom på en gång, då såg hon, som gick med oss runt, helt förskräckt ut och sa:.." men dom måste repareras först, och tvättas och.."
Aldrig i livet svarade jag, för jag såg för min inre syn hur någon indier satte sig ner och filade till alltihop, kladdade på färg för att dölja skavankerna och sen skulle dom vara förstörda i mina ögon, så dom tog jag i näven direkt !
Åh vilka VACKRA ramar !
Dit kommer vi åka fler gånger, det är då ett som är säkert !

Vi blev också visade plåt-elefanter som försäljerskan tyckte vi skulle köpa, dom var förskräcligt magra, ni vet om man tar en bit rostig plåt och bockar på mitten, sen klipper man upp en snabel, fyra ben och en svans...som om man tog ett A4 ark och skulle tillverka en elefant; då blir den ju mager...
Svensk humor går inte alltid hem i Indien, det där med skämtsam ironi är svårt.. när vi skrattade vid åsynen av Pellefanten och sa att dom fick allt ge den lite mat först, göda den lite sen kunde vi kanske överväga ett köp, bad hon rodnande om ursäkt och tog en elefant i nypan för att få någon hantverkare att banka ut magen på den.....
Herr Elefant bor fortfarande kvar på Sharma Farms...

Nu är det dags för 11-kaffe här i India-land.. "tussningsdag" idag för det är ONSDAG= maidfri dag :)!!
Namaste !/Titti

...härlig Holi-helg...

Söndag kväll här i India-land...
Hela dagen har varit en mysdag; först sovmorgon efter gårdagens brännbollsturnering, 5 vuxna dvs över 20 :) mot 6 ungdomar i drygt 30 graders värme i Nehru Park.
Man skulle ju kunnat tro att de unga vann med tanke på kondition, brännbollsvana, ålder mm men icke sa Nicke för "we are all the winners, we are all the best.." Still going strong tydligen !
Ett cricketslagträ fick fungera som brännbollsrack men det funkade ju bra för oss i mogen ålder det också.. Cricketslagträn är tuuuunga kan jag tala om och värmen var inte nådig, hjärtflimret var inte långt borta..
Men är det tävling så: all in !
Efteråt var det grilltajm (igen !) på Fam Sj..´s takterass, so nice !
Nåväl efter sovmorgonen idag åkte vi till Hyatt för sol, stol, pool och gymträning, sen ännu mer vilning i soffan, såg filmen "It ´s complicated" och grinade i stora lass (som vanligt..).

Denna helgen har man firat Holi här i Indien, till minne av en demonkung som krävde att alla skulle dyrka honom i stället för guden Vishnu, hans son ville dock inte gå med på detta så kungen sa till sin syster som hette Holika och som inte kunde förgås av eld att ta sonen och sätta sig i elden med honom för att sonen skulle dö...fast det visade sig att systern bara var okänslig för eld om hon klev in ensam i elden och eftersom  brorsonen var med henne så brann hon upp men se det gjorde inte pojken...firas alltså till minne av systern Holika..
Brasan tänder man på lördagen, lite som Valborg; ut med det gamla och välkommen våren och det nya fräscha.

På söndagen köper man färgpulver i olika starka nyanser, blandar det med vatten och sen får man springa omkring på gator och torg och kasta vattenballonger eller skjuta färgladdad vattenpistol på precis vem man vill tom på poliser ! Alla sociala regler är upphävda denna dag !
Hade tyvärr inte kameran med med när vi åkte till poolen men massor av folk med färgblaffor på både kläder och  kroppen överallt utomhus; vuxna, barn, ungdomar..Det är dock bara hinduer som firar Holi.
Vår chaufför är kristen och dessutom ledig idag men "Affina" som är hindu (Fam Sj..´s chaufför som jobbade i dag och som vi fick skjuts av) hade "vit" helt färgbombad skjorta och illgröna fläckar i ansiktet... han hade hunnit leka Holi innan söndagsjobbet började..
Happy Holi till alla, nästa år kör vi "all in" på färgtemat :) !/ Titti

...väst möter öst...

Torsdag kväll vilket innebär att det snart är helg- IGEN !?!
Fattar inte hur dagarna bara susar förbi, vet att jag skrivit om det förut men jag kan inte låta bli att fascineras...
Vad har hänt hittills denna vecka då ?
Jo i måndags var jag på en workshop om "Ayurveda and wellbeing", som säkert många vet är Ayurveda en urgammal "mind-body medicine of natural healing, ".

Vi var 10 stycken som anammade inbjudan från en finsk kvinna som är helt såld på det här med Ayurveda, hon höll mötet/föreläsningen hemma i sin lägenhet (som är en av de snyggast inredda lägenheter jag nånsin sett!) tillsammans med en Ayurvedisk läkare som heter dr Partap Chauhan.
Den finska kvinnan såg inte alls ut som man tänker sig en finsk kvinna med rejält finskt efternamn, nä hon såg ut som en blandning av Tomas Di Leva och ett skogsrå !
Dr Chauhan däremot såg förtroendeingivande ut, lugn och sansad och högst normal, han skötte det mesta av pratet och jag måste säga att jag blir imponerad av någon som kan prata med entusiasm, saklighet och som väver in exempel i berättandet. Ingen powerpoint, inga stödord, inga papper utan bara rakt upp och ner i 2 timmar.
Jag som är lite skeptisk av mig inför sån´t som är lite "hokus pokus" och dessutom skolad i västerländskt medicintänk blev faktiskt fascinerad, såpass att jag åkte och inhandlade några böcker,. Gäller att alltid vara redo för nya input´s, så att man inte fastnar ! Det hela är ganska komplicerat  med body, mind och soul..
Vata, Pita och Kapha, de olika kroppstyperna varav en är med dominant och behöver balanseras upp..
"Ayurveda is "the science of life". It is the ancient Indian wisdom of living in total balance- physically, psychologocally and spiritually. Ayurvedic priciples aim to achieve optimum health and peace of mind...!            Som sagt nu har jag några böcker att förkovra mig med hjälp av..

I går var det min lediga dag här hemma dvs Rozie var ledig, och vad händer då ? Jo det plingar på dörren och in kliver 4 indier med fastighetsskötaren Tulsiram (fast vi kallar honom Tusse !) i spetsen för nu var det dags att koppla in alla AC-apparater, det vaccumpumpades och det byggdes kontakter, klättrades på stegar, skruvades och hölls på i flera timmar. Tusse kom dessutom med hela famnen full med fjärrkontroller; hela 9 stycken...Jag blev alldelse förskräckt när han började peka på de olika och sen gå runt och lägga dem i olika rum, såg för min inre syn hur Micke och jag lyckades blanda ihop alla och med svetten rinnande sprang runt och riktade fjärrisar mot olika apparater och ingen svalka.....
Men så är det naturligtvis inte, alla funkar överallt, så skönt.
Kan tala om att det börjar bli varmt nu, uppemot 35 på dagarna och runt 20 övrig tid och varmare ska det ju bli, så det var ju inte helt fel med besök av Tusse och hans gäng !
Eftersom jag, tack och lov, hade hunnit  fixa och dona i lugn och ro, fått i mig några koppar kaffe så kunde jag ägna mig åt bakning medans halva indien var i lägenheten och fixade på sitt håll.. Det blev Fiffi´s rutor ( kallas också Kärleksmums men i vår familj är det av någon outgrundlig anledning Fiffi, vem det nu är, som namngett bakverket) Kan tala om att glasyren blev lite grusig för jag hade inget florsocker utan strösocker storlek STORA korn, försökte mixa dom men det gick inget vidare...
For iväg till Svenska ambassaden på kvällen, dags för månatliga bokklubbsmötet, visade sig att vi bara var 4 stycken och att endast värdinnan läst boken...  Gjorde absolut ingenting, då blev det mer prat om resor, chaufförer, maider, arbetstider mm. Riktigt trevligt. Lite plockmat bl a köttbullar och så en mini-semla, komplett med mandelmassa och allt; smaskens !! 
I dag har jag hunnit med en annan föreläsning, på Amerikanska skolan, om att resa i Indien, råd och tips, inte att förakta !
Gymmet i morgon och på lördag är vi några svenska familjer som ska spela brännboll och kubb i Nehru Park och sen blir det grillfest på den terassen som vår grill är fosterhemsplacerad på... Eftersom vi inte tror att diesel-grillad oxfilé är så nyttigt i längden gav vi vår chaufför i uppdrag att låta någon tillverka en sån där tänd-burk, Micke drog ut bild från nätet och förklarade, Richard var ju dessutom med när vi köpte grillen så storleken på grillen visste han... Denna fantastiska skapelse i storlek XXXL kom ham hem med i går, tillverkad av metallpapperskorg modell större; jmfr med brödrosten :). Risken är överhängande att bottenytan är större än grillgallret men, men....
Är det barbecueparty så är det :)
Kram och godnatt till alla bodys, minds and souls/ Titti                          

...grill-tajm !...

Igår invigdes den, Sahlbergs nyinköpta grill !
Vi hade tänkt köpa en Weber, men den kostar ca 3000 svenska kronor och så många pengar kan man göra något roligare för...så det blev en andra klassens grill för 600 kr i stället.
Jag skulle dock vilja värdera den till ungefär 98 svenska kronor, för bättre än så var den absolut inte :(
Den röda rackaren är dessutom fosterhemsplacerad på goda vänners takterass, det GÅR INTE att ha en grill på  vår balkong till Mickes sorg och förtvivlan...
Det var 27 grader strålande sol ute, alldeles underbart och alldeles nödvändigt att tillbringa eftermiddagen och kvällen på deras fantastiska, enorma takterass !
Grillkol hade vi också införskaffat men någon tändburk hittade vi inte, det hade dom aldrig hört talas om, det som är en av världens bästa och miljösmartaste uppfinningar !
Tändvätska fanns inte heller, vi försökte med mycket tidningspapper ihoprullat och utplacerat efter konstens alla regler, men det var lögn i helvete att få fjutt...
Micke och Tomas fixade och trixade och plötsligt; tänt varé här !
Väldigt mycket tänt om man får säga så..., med hjälp av diesel (!!!) från el-aggregatet brann det som tusan, jättelänge innan det blev glöd..
Det gick dock ingen nöd på oss för med hjälp av: samt snacks och en och annan GT klarade vi den långa väntan på mat alldeles utmärkt ! Vi åt oxfilé (svensk, insmugglad !) med klyftpotatis, sallad, vitlökssmör och kantarellsås ( från stor konservburk också den insmugglad..)
Åh, vad gott det var och vad svenskt det smakade,  alla smaker var för sig så att man fick välja sammansättningen själv och inte som det mesta är här i India-land; grytor, röror, allt ihopblandat... En fröjd för svenska smaklökar ! Kändes som en riktigt varm sommarkväll i Svedala; Mmmm...
Om det nu är någon som undrar hur det var på min "coffee-morning" i torsdags, vad som bjöds, så kan jag tala om att jag åt våfflor med grädde och färska jordgubbar, me like !
Det är bara att konstatera att mat och smaker är otroligt viktigt, man är en riktig smaknationalist när man tänker efter... Inget ont om "annan" mat men de svenska smakerna och preferenserna är djupt rotade :)

I fredags var Micke och jag på ett häftigt "köpa möbler och inredning" ställe; Sharma Farms, lite shopping blev det, mer om det en annan gång..
I dag har Tomas och jag varit på en "workshop" om Ayurveda and wellbeing, mycket intressant, vi åkte direkt och inhandlade böcker om denna livsfilosofi, mer om det en annan gång också..
Nu ska jag ägna mig åt bok-läsning och bara vara en stund, ha det !/ Titti

...säkert, säkert, eller osäkert...

                                        
Vår lilla namnskylt som monterades ihop och inhandlades på "Blue Pottery" i Jaipur, Rahjastan......

Skylten sitter utanför vår lägenhetsdörr här i Westend, New Delhi, Indien, Världen, Universum....

För några veckor sedan fick vi dörröga insatt, har väl skrivit om det förut; att vi mätte vilken höjd det skulle monteras på efter Rozie´s längd vilket innebär att jag får knäa och Micke utföra ett smärre akrobatiskt konsttrick..

Nu har vi även en säkerhetskedja på insidan (naturligtvis, är ju ingen mening att ha den på utsidan..) av dörren, plus att det ständigt, dygnet runt finns 2 vakter utanför huset, en "guard" och en "gunman" med stor elefantbössa hängandes över axeln !
När man tänker på det så känns det som om det är livsfarligt att bo i detta land, men så kan/orkar man ju inte gå omkring och tänka. Gäller bara att vara medveten om att det bor extremt många människor här och att fattigdomen syns överallt,  då man nästan förstå att det görs inbrott sförsök hos "rika" människor..

I vilket fall som helst; härom morgonen hade jag vinkat av Micke och hängt på kedjan igen och låst dörren efter honom, så gör jag inte varje morgon men så blev det denna dagen..
Tussade omkring hemma, klockan närmade sig 10, hörde hur vår maid Rozie satte nyckeln i dörren och hann precis tänka: "fasen, kedjan sitter i.." och då öppnas dörren och hon kliver in !!
Hur i all världen gick det till ? undrade jag, då ler hon, kliver ut genom dörren igen, ber mig haka fast kedjan och visar att dörröppningen blir så stor även med på hakad kedja, att hon utan problem kan sticka in handen i öppningen haka loss kedjan !!!
Så mycket för den säkerheten !! Är väl typiskt det som kallas falsk sådan, eller ?
Hur löste vi det problemet då, inte genom att byta kedja i alla fall, inte nödvändigt när man kan slå en knut på den...

Bra och okomplicerad lösning på problemet :) (typisk Indisk lösning!)
I morgon blir det "coffee morning" med svenska medföljande maffian, var på det förra torsdagen också, hon som höll i det då bjöd på hembakt bröd med Sverige-känsla, leverpastej (insmugglad !) och "Fiffis rutor", även kallad "Kärleksmums", kan tala om att det var sååå himla gott !
Undra vad det blir i morgon, längtar redan,, det vattnas i munnen...
Mer om godsakerna en annan gång/ Titti

...lugn måndag...

Har idag tillbringat hela dagen med mig själv, åh vad trevlig jag är, så mysigt vi haft det !
Åkte till Hyatt och lade mig pladask i en solstol, säkert närmare 28 grader i luften fast det fläktade litegrann, så rart !
Hade med mig boken "Mord i Havanna" av Jan Mårtensson, läste färdigt den, helt okej, dessutom hade jag packat ner en veckotidning jag köpte på Arlanda innan avfärden, "Allas veckotidning", nyårsnumret... låg vid poolen och läste om nyårsmenyer, festkläder, små ärtiga noveller och löste korsord för brinnande livet, är glad att jag sparat den, svenska bokstäver och bokstavskombinationer, jag säger bara det, finns inget bättre !

Tog ett dopp i 20-gradigt vatten, löste lite mer i korsordet.....
Blev en lunch-macka med mozzarella, lite sparkling water till det och sen 7 km på löpbandet inne på gymmet.
Det är i princip den enda motionen man får, vi har kompisar som bor på 3:e våningen, jag tar alltid trapporna, allt för att få röra på påkarna lite.

Var hemma igen till strax efter kl 15, glad i hågen satte jag nyckeln i låset med vetskapen att Rozie slutat, planerat att få tussa omkring alldeles själv, göra lite musli med mina nyinköpta nötter och mandlar.....men icke sa Nicke, hon var fortfarande kvar...
Jag log lite tillkämpat och  sa " Ah, you still here..?"
"Yes madam, I´am not quite finished.."
Nu är klockan 16.59 och hon har inte gått ännu !
Har redan sagt att hon inte måste städa alla badrum och gästrummen vareviga dag, så skitigt och dammigt blir det inte...

Känns ju löjligt om man ska behöva bli irriterad för att någon jobbar längre än vad som är sagt, om det var tvärtom vore det ju befogat på ett annat sätt..
Well, well, får väl se hur det blir i morgon och i så fall förklara varför hon slutar kl 15, att det är jag som vill vara själv i mitt eget hus..

Helgen har bjudit på ett besök på Zoo med ap-attack (fast inget blodvite, tack och lov..), glassätning, fika, promenad, bilbanebygge och några race, det är en viss teknik måste jag säga, tål att övas på :)
Nu kommer bästa Micke snart hem, så får vi se vad kvällen har att erbjuda...
Ha det allra bäst !/Titti

...shopping med 14-åring...

Japp, fick "låna" en 14-årig sötnos idag, hon var ledig från skolan och föräldrarna inte tillgängliga så då knep jag´na ! I brist på sina egna prinsessor menar jag...
Vi for iväg till Vasant Kunj; till shoppingmallet DLF Promenade för lite tjejshopping utan manliga deltagare som ändå inte är roade och som inte förstår att man faktiskt MÅSTE pilla på alla sakerna....

In på "Forever 21", och då lyste ögonen på H, vill jag lova !
Hon sprang in i provrummet med sin utvalda plagg, jag stod utanför och väntade, då kom en typ 22-årig kvinnlig expedit fram och började prata, frågade var jag kom i från, berättade om sig själv. Tyckte jag skulle komma dit den 8 mars för då valde dom ut dom bäst klädda och man kunde vinna presentkort på kläder...
"But, I´m a little too old for this shop" kontrade jag med, men nejdå hon tyckte absolut jag skulle komma..
Dessutom menade hon att dom minsann vänder sig till alla åldrar !
Därefter ville hon ha mitt telefonnummer för att "keep in touch", bara sådär efter 10 minuters prat !
Jag svävade lite på målet, då frågade hon om vi kunde bli kompisar på Facebook, hämtade papper och penna, skrev ner sitt namn, räckte fram pappret till mig och då skrev jag....falskt namn !! Usch, kände mig skurkaktig, men orkade bara inte göra något annat....

Hittade en underbar affär som heter "Landmark", fullt med vackra pappersartiklar, böcker, målargrejor mm, köpte svarta målardukar, hur coolt är inte det då ?!
Dessutom införskaffade jag mig en bok om Dalai Lama, befinner mig ju i den delen av världen, han bor i en stad uppe i norr i detta gigantiska land som heter Dharamsala, dit måste man naturligtvis fösöka ta sig vad det lider...
Lägg märke till den underbara ringen i supersize, som jag hittade på "Forever 21", denna butik som vänder sig till "alla åldrar :)"

Men det coolaste av allt var att jag köpte en bilbana !!!! Kände direkt när jag såg den att en så´n har jag ALLTID velat ha, och vips så var den betald och i Sahlbergs ägo !                                                                  Vänta bara tills den är monterad och i drift, då blir det race !!!

Det är nu fredags eftermiddag, Micke har kommit hem efter 1 arbetsdygn i Bangalore, nyinflugna svenskar var med och gissa vad dom hade med sig i bagaget:Waaaaahaaoooo !!!
Lyckan är TOTAL !!!
1. Bilbana
2. Kaviar!!!
3. Svarta målardukar
4. Dalai Lama-bok
5. Cool ring
...dessutom fredag, after work med Svenska Handelskammaren på Olive´s plus att jag ändrat Rozie´s schema; från hel- till halvtid med full lön (må-fre 10-18 har blivit må-ti 10-15, to-fre 10-15, ledig onsdagar) I´m so happy!
Ha en underbart härlig och mysig fredag, det ska vi, <3/ Titti

...kan 2 dagar kännas som flera veckor ?...

Måndag;
först en dryg timme på gymmet med löpband; 6 km samt ryck och drag i olika apparater, sedan till Old Delhi med T och deras besökare C; lunch på Karim´s som är en väldigt känd restaurang mitt i Old Delhi, hur o-charmig som helst, fullt med folk, världens ruljans, dom i princip kastar fram plasttallrikar och plastglas på borden, man får en gammal, vältummad meny och så hivar dom fram några skedar i rostfritt och sen maten i plastbyttor...indierna äter med händerna d v s höger hand, för vänster hand är oren, kluttar ihop ris och river loss bitar av naanbröd som dom doppar i rörorna och såserna. T tyckte det var äckligt att skåda men that´s the way they do it, så helt okej för min del.
Sen trängselpromenad i alla gränder, alla ens sinnen blir övermättade av alla ljud, röster, tutande, plingande, råmande, allt ropande, all hudkontakt; trängsel, knuffande och buffande och alla synintryck; människor som går, står, sitter, bär stora kartonger, balar, tygknyten, risknippen på huvudena, alla färger, kor, cyklar, autorikshor, cykelrikshor, bilar, lastbilar...
Beskådade Jama Masjid, som är den största moskén i hela Indien, gick inte in men promenerade upp mot moskén och längs med , full kommers med allehanda islam-religiösa tillbehör och köksklockor, skärp och klädesplagg till försäljning! Miljoner människor, tiggare, halvnakna barn och folk som bodde i presenningstält längs med moskémuren. Dessutom låg det handikappade och lemlästade människor upplagda på träbänkar med tiggarskålar framför sig....
Till slut var vi bara tvungna att slinka in på Mc Donalds som ligger på Chandni Chowk, som är storgatan i Old Delhi, för att dricka något kallt och bar sitta ner en stund...skööönt!

Mötte upp J och Richa på em, tog en cykelriksha en bit och sen in i ännu trängre gränder, där vi aldrig skulle vågat oss in om  inte Richa varit med, till en bangles-affär, kanske 6 m2 stor med en takhöjd på 4-5 meter med hyllor fullproppade med kartonger med bangles = indiska armand i alla färger som finns ( och några till).
Blev lite shopping...Mina nya bangles till höger i bild :) !
Därefter hamnade vi mitt i en hinduisk religiös procession, komplett med poliser med bambukäppar, kor som blev stressade och började springa omkring med sina vassa horn och hårda klövar.., utklädda, utsmyckade människor, mässingsorkester, trummor, lyktor, facklor....
Tog nya, moderna tunnelbanan från gamla, slitna, charmiga Old Delhi och blev sen avsläppt utanför Olive´s restautant i Dipomatic Enclave, helt slut i huvudet, mötte micke, Robin och Gita där. Fick sjunka ner i en skön stol, ett glas rött och några gudomligt goda pizzabitar
Så var måndagen till ända...
Tisdag;
först på guidad tur i Delhi, J´s kompis C var ju på besök så jag följde med henne på turen, vi åkte till Mathatma Gandhi´s hus där han blev mördad i början av januari 1948, National Gandhi Museum, jag blev klart gripen och rörd av att se bilderna och höra om denna stora lilla man som gjorde så mycket gott för det indiska folket och för världen...
Lunch på Italienska ambassaden med Micke, J, T och R, gott som vanligt !
Därefter åkte de som arbetar tillbaks till kontoret. C och jag åkte till Swaminarayan Akshardam, som är världens största Hindutempel, byggt 2005 av bara rosa sandsten och marmor...

Ingen väska, mobiltelefon, kamera, sprängmedel, gevär, blommor,  parfym saxar eller något av de övriga ca 100 föremål som stod på stora skylten fick tas med in (ingen kamera= inget foto på den skylten= synd !!)
För att komma in i själva templet var vi tvungna att lämna in skorna i skoförvaringen och tassade således barfota in i denna helgedom tillsammans med orangeklädda munkar och massa indier. Fascinerande att se coola tonårsgrabbar i hängjeans buga, utföra hinduiska religiösa handrörelser och snudda med läpparna vid gudabilderna, det är bara att inse att religionen har enorm betydelse i detta land !

Ingick en båttur á la sagobåtarna på Liseberg eller Gröna Lund fast man åkte båt genom Indiens otroliga, rika historia; hade faktiskt ingen aning om att de uppfann scackspelet (trodde det var kinesiskt) eller att de beräknade astronomi, upptäckte tyngdlagen, atomläran, utförde avancerad kirurgi, upptäckte pi-talet och en massa annan matematik, beräknade och byggde rymd- och flygfarkoster mm mm; det har man inte fått lära sig i skolan i västvärlden minsann..... Tål att forskas lite i..
Hittade in i souvenirshopen på vägen ut, inhandlade 400 rökelser samt små rökelsepluttar (Micke kommer INTE bli glad), ställ till rökelserna, ayurvedisk; honung, hårolja (!?!),thé med basilika och ingefära, bra mot hosta..
Tog en dryg timme att komma hem i totalt trafikkaos, in i  en tyst, lugn lägenhet; helt underbart ljuvligt !
I dag är det onsdag och jag är alldeles själv hemma, utan maid som ni redan vet; se "Titti´s gnällstund" och Micke på kontoret, jag tussar omkring och fixar och donar lite med det ena och det andra och det är alldeles, alldeles....UNDERBART !!!
Som vanligt en väldans massa bokstäver som bara måste fram, skulle aldrig klara av att twittra, finns inte på min karta att bara få skriva kort, nä långa utläggningar om allt möjligt, det är min melodi :)
Nog för nu, nu ska jag dricka kaffe och i morgon är det full fart igen, pusselipuss & kramelikram/ Titti


...Tittis gnäll-stund...

Onsdag....
Vår maid, Rozie, har fått ledigt idag, fast jag ser det som såhär; jag har fått ledigt idag !

Tänk att jag visste redan i september, när vi precis fått veta att vi skulle flytta till Indien, att det svåraste och jobbigaste för mig skulle vara att vänja mig vid att ha en maid, att ha en främmande människa hemma som är där, eller rättare sagt här, må-fre;10-18...

Jag har inget ont eller negativt i världen att säga om henne för hon är jättesnäll, trevlig, noggrann och dessutom skulle hon lätt knipa en medalj i VM i strykning men....
Fru Sahlberg har otroligt svårt att vänja sig vid att ha någon som är hemma samtidigt som jag, hon städar, stryker, våttorkar mm och jag känner mig...i vägen, onyttig, lat...
Det går heller inte an att jag börjar dammsuga eller försöker städa när hon är här för det tas som kritik att jag inte tycker hon sköter sitt jobb, dessutom stör jag hennes rutiner...
 
Nu är jag ju inte hemma så mycket på dagarna, men när jag sladdar in frampå  eftermiddagen så är hon kvar i flera timmar till och då bara kan jag inte lägga mig för att vila eller läsa för det känns så himla fel !

Och ja, jag hör själv hur det låter; snacka om att ha i-landsproblem !

Så istället för att gå omkring och känna mig frustrerad och säkert bli dum, och otrevlig så småningom, mot Rozie som ju inte gjort något fel, så kommer jag ge henne ledigt 1 dag/vecka bara för att jag ska få vara själv och tussa omkring här hemma utan att känna mig i vägen.
Hon får samma lön, naturligtvis, vilket borde betyda att hon blir jätteglad och nöjd med en ledig dag mitt i veckan, men den som blir gladast och nöjdast är ändå JAG !
Tack för ordet, slut på gnället !/Titti, maid-lös idag, glad och nöjd som en lärka !