...Taj Mahal...

Igår morse åkte vi från Delhi kl 07 för att se Taj Mahal som ligger i staden Agra, ungefär 20 mil från huvudstaden.
Bilresan tog 3,5 timme, ett hysteriskt racande och sicksackande mellan mopeder, lastbilar, cyklar och kärror..
Ted satt helt lugnt men jag hade hjärtklappning och kramp i höger benet eftersom jag var tvungnen att låtsas-bromsa hela tiden..
Efter någon timmes vansinneskörning, där Richard gasade på för fullt mellan lastbilarna och sen tvärbromsade när vi kom för nära, körde sicksack mellan precis som om det fanns pengar att vinna för dem som kom fram snabbast, sa jag till honom "please slow down a bit, I´m not used to the Indian way of driving and my heartrate is going crazy.." Inga problem med det, han saktade ner och började köra lite mer planerat vilket var skönt för en svenska strax över 40...

Här i detta landet är det lätt hänt att man blir föst hit och dit, alltid någon (=några,= många) som är beredda att visa vägen även om det inte alls är den vägen man tänkt, berätta för en vilken affär eller basar man ska till...Ibland är det helt ok men ofta känns det som man blir betraktad som inkompetent och oförmögen att fatta egna beslut..
Vi hann inte ens kliva ur bilen förräns det stod en guide och en el-moppeförare vid vår sida och så var liksom det bestämt...:)
Bilar måste stanna på en parkering någon kilometer från Taj, därifrån är det el- eller batteridrivna fordon som gäller för skjuts. Ja man kan åka kamel och vagn också förstås, men det var tydligen bestämt att vi skulle ta el-kärra.
Taj Mahal byggdes av en mogulkung mellan 1631-1653, som ett masoleum åt hans älskade maka, det gick åt 20.000 arbetare under dessa 22 år för att  bygga alltihop.
Byggt helt i vit marmor med en massa vackra handgjord inläggningar i marmorn utav halvädelstenar; lapus lazulii, korall, snäckskal, jade, tigeröga mm.
Allt är byggt i total balans och symmetri utifrån en central-linje.
I alla fyra hörn av palatset står det minareter, de är lutade lätt utåt för att inte falla inåt och förstöra eller skada palatset vid eventuellt ras..Dom var inte dumma på den tiden måste jag säga..
 
Kungen ville även bygga ett svart Taj Mahal åt sig själv, på andra sidan floden Yamuna som skulle vara en perfekt spegelbild av det vita, men se då tyckte hans söner att det fick vara nog med utarmning av kassa-kistan så de fängslade honom helt enkelt och därför hann han bara bygga ett enda litet plutt torn på andra sidan floden, snipp snapp snut så var sagan slut..
Beroende på vilken tid på dygnet man är där så lyser palatset i olika färger; rosa på morgonen, vitt på dagen och honungsgult på kvällskvisten (rosa och gult kanske var tvärtom..)
Det är verkligen vackert och halvädelstenarna gnistrar fantastiskt beroende på hur man står när man betraktar dem och från vilken vinkel solen lyser på dem..

Efteråt tog guiden med oss ut från tempelområdet och längs vindlande smala gränder för att vi skulle få se hur man gjorde de vackra inläggningarna i marmorn; inget köptvång men nog hade de blivit glada om man handlat..men det gjorde vi inte !
Även om det var billigt; 6 glasunderlägg i marmor med inläggningar för 200 Rp (30 pix) eller varför inte ett lite nippertipper-skrin för endast 150 Rp. Pryttlar, pryttlar, pryttlar, I do not like them ! Nä, vi hade inte en endaste liten påse med oss ut därifrån.
Ted fotograferade en råtta i rännstenen, jag missade den helt och hållet, såg i ögovrån att det rörde sig i det skitiga vattnet men hjärnan hann tänka att det nog var en groda (!?), varför jag fick för mig att det kunde vara en groda vete fåglarna, sjävbevarelsedrift kanske..
Vi var tillbaks i Delhi strax före 18, ganska trötta vill jag lova. Man blir trött i huvudet av alla ljud- och synintryck..
Men det är spännande och roligt..
pussen und kramen, mer kommer jag lovar / Titti

Kommentarer
Postat av: Agneta

Som vanligt händer det mycket hos er. När vi kommer nästa år vill jag också se det här men helst när det är rosa, jag tror Annette vill se när det är gult men vi får väl jämka och se det vita kanske. Idag fyller Therése 36 år men vill inte firas så vi ska äta middag i stan och gå på bio med Annette i stället och så får vi smyga och försöka gratta Therése i morgon.

Ser fram emot nästa kapitel.

Kramar från Faster

2011-01-14 @ 14:11:07
Postat av: Anna-Karin Fagerberg

Jag och Lena blev lite konfunderade heter inte din man Micke vem fan är Ted ??. Skämt åsido nu sitter jag och Lena och läser och förundras (och lite avundsjuka är vi) över vad du får vara med om kl är 01.05 fredag natt och vi längtar redan hem.

Kram från oss

2011-01-15 @ 01:06:22
Postat av: Carina Lindgren

Hejundrade också lite över Ted.Jobbigt med att lägenheten är kall, kan emellertid se framför mig en tid när du kommer att lovorda stengolven som då kanske är det enda som svalkar. Har micke börjat jobba eller när sker det.Kram Carina

2011-01-16 @ 15:56:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback