...Kulturkvart, Kiss&Bajs & Knakelibrak...

För att inte helt fastna i shopping-, yoga- och manikyrträsket bestämde vi oss i måndags för att vara lite kulturella.
En "kulturkvart" helt enkelt.
Redan i augusti, när C och jag träffades för första gången planerade vi att ha dessa kvartar.
Hon var då på besöksresa, s k "look-and-see", blivande lyxfru.
Det som jag då redan hade hunnit vara i hela 8 månader..
Nu ÄR även hon lyxfru sedan tre månader tillbaks.

Det mesta har fallit på plats eller nåja, det här är ju väldigt mycket Indien och väldigt lite Sverige så saker och ting faller liksom inte på plats så som vi tänker men det mesta ordnar sig i alla fall, på något mystiskt sätt.
Löser det sig inte idag så kanske det gör det i morgon, eller någon helt annan dag.
Eller om en vecka eller så...

Hur som helst, tanken med våra kulturkvartar är att dom ska vara: 1. Kulturella. 2. Hålla på i ungefär (minst) en kvart.
Önskvärt är också att det i anslutning till kulturen finns en (flera !) butik(er) där vi kan strosa omkring efteråt och då kanske känna oss tvingade att införskaffa någon liten bedårande vacker sak...
Finns det sedan även ett kafé blir ju kvarten optimal, en fika som avslutningen på all kultur och den lilla shoppingen tackar vi inte nej till !
Annars blir det för slitsamt, man måste vila sig lite ibland.

Så är det tänkt, så vill vi ha det.
Ungefär en gång per vecka vill vi ha det så.

Hittills har det inte blivit av för det är alltid så mycket annat som pockar på uppmärksamheten; barn som ska fås att trivas i skolan, gäster som ska tas om hand, fötter som ska pedikyreras, yogaställningar som måste nötas in. Därtill kommer en massa annat tjafs såsom handla mat, be maiden bädda rent, skriva listor (som ändå ingen förstår..), beställa hem vatten och betala ut löner till personalen...
Slitsamt värre.

I måndags hittade vi dock en lucka i våra pressade lyxfru-scheman, dags för....
Kulturkvarts-premiär !!!

Dessutom slog Camilla två flugor i en smäll, eftersom hon hade sin lillasyster på besök; gästomhändertagande OCH kultur. Inte illa !

Nu kommer en liten parentes om hur otroligt liten världen är ibland; Camillas syster heter Pernilla. När vi hälsat på varandra och konstaterat att vi båda (alla tre givetvis) vuxit upp i Götet så frågade hon VAR i Gbg jag tillbringat barndomsåren. Jag svarar "Hisingen, Nordostpassagen och Linnegatan", hon replikerar "Har du en lillasyster som heter Cecilia?"
Då känner jag genast igen henne, det visar sig att vi varit grannar under flera års tid och att hon och min systeryster varit lekkompisar ! Hur höga är oddsen på det, jag bara undrar !!
Slut på parentesen, håll med om att det var märkligt !!

Världen över är det ju vanligt att museum är stängda på måndagar, så även i Delhi.
Dock finns det ett som är öppet på måndagar. Det är unikt.
Än mer unikt är själva museét i sig.
Håll ihatten eller ännu hellre; akta så att inte brallorna åker ner; Internationella Toalettmuseét !
Vad sägs om det ?
Håll med om att kulturkvartspremiären höll hög klass !

Av en bekant som jobbar på ambassaden hade jag fått höra att vår statsminister, Herr Reinfeldt, med maka besökte detta eminenta och ovanliga museum under sitt Indienbesök för några år sedan.
Vidare fick jag veta något som faktiskt imponerade på mig och väckte både min nyfikenhet och även en viss längtan efter att få besöka just detta ställe; av ett cirka 30 minuter långt besök och några klick med kameror samt ett par frågor har tydligen Internationella Toalettmuseét lyckats göra en hel bok om Freddans och Filippas liv och leverne.
Komplett med redogörelse av skolgång, betyg, hobbies samt deras nära och innerliga relation med Indien.
Denna bok ville jag se !
Detta museum ville jag besöka !

Luttrade, åtminstone till en viss grad, som vi är vid det här laget var vi medvetna om att museét kunde vara alltifrån jättestort och magnifikt till pyttelitet och anskrämligt, eller varför inte en korsmix.., så det var med öppna sinnen och solsken i blick vi styrde kosan dit.

En vitrappad mur runt området som verkade vara ganska stort. Innanför var det rent och fräscht. En innergård med låga vita hus runt. genom ett prtvalv som var dekorerat med ballonger. Kvinnor i blåa tunikor och vita byxor. Lugnt och vilsamt.
Jag var stum av beundran, såhär fräscht och välordnat...i Häjkon-Bäjkonland ?!?
In på ytterligare en gård där det stod små hytter på rad med vardera två hål i marken framför varje. Små anslag på varje hytt; såhär och såhär mycket kostar den här att tillverka. Såhär många människor kan den betjäna. Dess livslängd är så här många år.

Uppenbarligen försökte vi göra (återigen!) saker och ting i fel ordning för det kom en liten farbror som vänligt men bestämt föste oss fram mot en dörr i ett av husen. öppnade och voila!: Internationella Toalettmuseét !

Det första jag ser är ett stort foto, i guldram, med en indisk man på  bilden. Han tar emot ett pris.
Priset överräcks av vår alldeles egna kronprins; Carl Philip, i egen hög person.
På fotot, bakom de två leende männen, hänger en banderoll.
"Stockholm Water Prize".
Uppenbarligen ett foto med några år på nacken, för visst är det hyfsta många år sedan Vattenfestivalen gick i graven ?

"Oh, look, you have a picture of our crownprince...Very nice.. Carl Philip.. Very impressive.."
"Aha, you from Sweden ? Very good relations with your country...Very good.. Sweden.."

Av Freddans och Filippas besök syntes inte ett spår men farbrorn bekräftade att "The Swedish ´president´" hade varit där. Var boken om deras liv befann sig kunde han dock inte riktigt redogöra för..
Han såg glad och lycklig ut över att det än en gång var svenskar där på besök, vi var glada över att museét visade sig bestå av ett enda rum. Foton och skriven text på väggarna samt några olika pottor och klosetter i glasmontrar på golvet. Ett anslag berättade att den allra första toaletten, i hela världen faktiskt, såg dagens ljus i just detta land.
Så lärde jag mig något nytt även denna dag !

(Fast jag vet inte om jag tror på det, enligt olika skyltar på tempelmuseét Akshardam så har Indien uppfunnit både matematiken, läkekonsten, pastan OCH raketbränslet så toalettinformationen landade in i hjärnkontoret tillsammans med en stor nypa (skopa) salt..)

Efter ungefär en kvart, sic!, var vi mycket nöjda med besöket och beredda att tacka för oss.
Den bedårande lilla museishopen lyste med sin frånvaro, på disken stod dock ett plastpaket innehållande ett stycke stor gul kissdroppe samt ett stycke stor brun bajskorv, i plysch..
Fick inte riktigt klart för mig om dessa var till salu. Inte för att jag på något sätt kände att dom behövde komma i min ägo, men i alla fall. Dock var dom helt klart svenska, etiketten  sa "kiss" respektive "bajs".
Heja Sverige !


Farbrorn tyckte dock inte att besöket var riktigt färdigt ännu. NU var det dags att få beskåda dom små hytterna och grävda brunnarna på gården; bytoaletter av två-kammarmodell i olika prisklasser, livslängder och kapaciteter.
(I ett land där ungefär 80 procent av landsortsbefolkningen inte har tillgång till toalett utan gör sina behov i det fria och på olika platser förstår man ju behovet, frågan är varför det inte byggs fler, varför inte regeringen anser det superviktigt...)

Vi beundrade dessa olika modeller en stund, kikade ner i brunnarna och förstod hur dom fungerade.
Nu var vi ännu nöjdare och ännu mer beredda att tacka för oss.

Nja, det var inte riktigt, riktigt klart än ansåg farbrorn..
Jag slängde in en fråga "Is this the only museum of toilets in the world?"
"Yes, yes, in India.."

Svarade den lille indiske mannen samtidigt som han visade oss mot ett litet hus ovanför vars dörr det satt en skylt på vilken det stod "Biogas kitchen"

Camilla stack in huvudet, noterade en bänk med gasdrivna spisplattor på. samt en skrälldus med flugor som glatt surrade omkring i köket. Hon drog tillbaks huvudet, log rart mot farbrorn och sa "Interesting, very impressive.."
Det nöjde han sig..inte med !
"Come inside, look, cook food with only natural gas from toilets.."

Han vred på gasen; varde eld !
Varde också en viss odör, som man inte vill ha i sitt kök!
Tack och lov att det inte stod en vattenkittel på plattan; det fikat hade INTE passat in i vår föreställning om kulturkvarts-efter-shoppingen-fika....

Efter att även ha blivit förvisade en biogasdriven lampa, en likaledes driven värmekälla á la fyrfat samt en biogasdriven generator med tillhörande stinkpuffar var vi väldigt, väldigt nöjda och alldeles förskräckligt beredda att tacka så mycket för guidningen och besöket.
DÅ var även herr indier nöjd och kände väl att Internationella Toalettmuseét hade bjudit på allt dom hade att bjuda på, förutom en sista liten sak som han ville att vi skulle ha.
Därför gick vi inte tomhänta därifrån, trots avsaknad av bedårande butik.

Om det är någon som vill veta ALLT om sanitetsposlinets ursprung, tvåkammarbrunnar och hur man bygger sitt alldeles biogas-kök så har jag en CD-skiva om detta. I alldeles obruten förpackning.
Säljes till högstbjudande.
Så att jag kan finansiera nästa kulturkvart med påfäljande shopping och fika...
Häpp !

PS:
Så uppslukade av sanitet och kissdroppar i plysch var vi att vi helt och totalt missade jordskalvet; knakelibraket, med  5,2 på Richterskalan och med epicentrum bara 4,5 mil utanför Delhi. kontorshuset svajade, tv-apparater skakade och vi märkte....absolut ingenting !
DS. 

Idag är det Holi här i Indien, firande av vårens ankomst och den dag då alla kastar färgpulver och slänger färgfyllda vattenballonger på varandra. det är dagen då man får färga ner poliser, utan risk för böter och /eller arrestvistelse. vi har införskaffat pulver, ballonger och vattenpickor. Team Sahlberg/Södermark mot resten av Indien...

Happy Holi/ Titti

Kommentarer
Postat av: Agneta

Jag som missade denna kulturaktivitet kan kanske ha glädje av CD:n. Att boken inte fanns berodde nog på att den ska kompletteras med att paret Reinfeldt har separerat (dagens stora nyhet i Svedala). Jag hoppas ni får en jätterolig Happy Holi, ser fram mot rapporten med bilder.

Kramar från Plaster

2012-03-08 @ 08:11:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback