...studiebesök på "Gamma knife unit" på AIIMS i Delhi...

Har idag (efter yogan, såklart !) varit på studiebesök på Indiens största sjukhus; AIIMS = All India International Medicine of Science.
AIIMS är också Indiens största traumacenter med massa specialistkliniker.
Vi var och tittade på installationen av en ny strålkniv; gammastrålkniv som används för att stråla bort tumörer från halsregionen och uppåt. Installationen görs av ett svenskt företag som heter Elekta och Johan som jobbar där guidade oss, tack för det Johan!
Hela besöket började dock med lunch på en sydindisk restaurang i Haus Khaz med enbart vegetariskt på menyn, vilket passade mig alldeles utmärkt, fast jag inte är vegetarian; hela Indien är ett eldorado för vegetarianer !

Kokosris med tillhörande kokosröra och det gul-bruna är "Dal"; linsgryta dock mer som mixad linssoppa denna gång. Det hela smakade alldeles förträffligt gott och betingade det facila priset av 90 rupees dvs ca 13 kronor, okej pris för en lunch !
Sen var det dax att fara mot storsjukhuset och strålknivsenheten...

Själva enheten väger ungefär 20 ton, dom kan göra upptill 10 behandlingar per dag, fast just nu ligger ju verksamheten nere 2-3 veckor innan allt är på plats...
Där inne var det fullt med folk, man kan fråga sig vad alla gjorde där egentligen för man såg inte så mycket aktivitet, inte bland hantverkarna i alla fall..

Lite borrande såg jag, han till vänster jobbar med att peta in 2 lösa, skalade sladdändar i ett uttag, han i mitten gör ? och han till höger borrade litegrann...

"Peta-in-sladdändar-i-uttag mannen i närbild...

Han verkar inte tycka att han har världens roligaste jobb direkt...but a man´s got to do what a man´s got do...
Vi fick oss en mycket proffsig och tydlig demo av systemet av Johan;

Vilken fantastisk uppfinning, att med så stor precision kunna stråla bort tumörer inne i hjärnan med endast lokalbedövning för att borra fast ramen mot skallbenet, efter det tar behandlingen upp till 20 minuter, känns absolut ingenting och patienten reser sig upp och går direkt efteråt, imponerande !

Utanför höll man också på att fixa och dona litegrann, bl a en ny tegelmur;

samt lite målningsarbeten, personligen tycker jag bambustegarna är väldigt snygga, något att ha i sovrummet eller badrummet och hänga kläder eller handdukar på...

Här kommer en bild på själva strålknivsenheten, innan skyddskåpa mm är på:

Helt fascinerande att se supertoppmoderna högspecialiserade utrustningar monteras med hjälp av sladdändar-i-uttaget-borrar och bambustegar; Incredible India, jag säger bara det !

Utanför, på gatan, mötte vi 2 glada, glassätande doktorer;

Mitt nästa mål är att skaffa en kontakt som kan få in mig på själva akutmottagningen på AIIMS, det tycker jag skulle vara otroligt intressant ! Någon därute i cyberrymden som känner nån som känner nån som...?
Nähä, ja då får jag väl fixa det själv ...
Hoppas att han som klev ur dessa inte glömmer dom när han ska hem från jobbet i kväll, eller att dom står kvar och väntar på honom när han kommer åter i morgon bitti..

Ha en bra tisdagskväll, vi hörs ! Kramen/Tittilina

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback